Μία τάφρος 16 μέτρων απειλεί να ρουφήξει τις διπλανές οικοδομές και το Ελληνικό κράτος οπως πάντα απών!

Μεσημέρι Δευτέρας, στην κάτω πλευρά της πολύπαθης πλατείας Αμερικής, ένας διαχειριστής πολυκατοικίας, μία εστιάτορας και ένας ιδιοκτήτης καφενείου της περιοχής στέκονται και συζητούν, εμφανώς προβληματισμένοι, στο χείλος μιας (κυριολεκτικά) βαθιάς «πληγής» στη γειτονιά τους.

«Και, δηλαδή, τι μας λένε; Ή να γίνουμε άστεγοι στα παγκάκια ή να ζούμε με το κίνδυνο να μας καταπιεί η τρύπα;» αναρωτιέται ο ένας, ενώ ο άλλος συμπληρώνει: «Εδώ κρύβονται συμφέροντα και εγκληματική κρατική αδιαφορία. Αλλους Τσοχατζόπουλους δεν ανεχόμαστε, δεν θα πάμε πουθενά και ας αναλάβει η Πολιτεία την ευθύνη να μπαζώσει το κενό».

 

Ο διάλογός τους γίνεται ενώ παράλληλα ρίχνουν κλεφτές ματιές πότε στον γκρεμό… 16 μέτρων (!) ακριβώς πάνω στην πλατεία και πότε στους τοίχους των σπιτιών και των καταστημάτων τους, που «γλείφουν» το βαθιά σκαμμένο οικόπεδο το οποίο, ως το φθινόπωρο του 2007, φιλοξενούσε τον ιστορικό κινηματογράφο Αττικα. Αυτά τα σπίτια καλούνται να εγκαταλείψουν, χωρίς να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το πού θα μετεγκατασταθούν ή αν θα αποζημιωθούν γι’ αυτό.

Στην περιφραγμένη (για λόγους ασφαλείας) είσοδο της τεράστιας τάφρου υπάρχει, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, μια γεμάτη υποσχέσεις ταμπέλα: «Κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων. Πωλούνται κατοικίες από 40 τ.μ. ως 200 τ.μ.». Το οκταώροφο κτίριο με πολυτελή διαμερίσματα, πισίνες και υπόγεια γκαράζ που, σύμφωνα με τις εντυπωσιακές μακέτες της εταιρίας Κνωσσός Κατασκευαστική Α.Ε, θα αντικαθιστούσε τον άλλοτε διατηρητέο κινηματογράφο (αποχαρακτηρίστηκε «εν μια νυκτί» λένε οι κάτοικοι και τελικά κατεδαφίστηκε) δεν υψώθηκε ποτέ.

Και σήμερα η 16μετρη τάφρος που δημιουργήθηκε για να μπουν θεμέλια και η οποία παραμένει ανοιχτή από το 2008 απειλεί να… ρουφήξει τις περιουσίες των (εναπομεινάντων) οικογενειαρχών και μεροκαματιάρηδων στην πλατεία Αμερικής. Τουλάχιστον αυτό λέει σε 150 οικογένειες της περιοχής η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, που έδωσε περιθώριο μόλις λίγων ημερών να εκκενωθεί το οικοδομικό τετράγωνο, αφού κτίρια που συνορεύουν με το σκαμμένο οικόπεδο έχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, λόγω διάβρωσης του εδάφους. «Παρελθούσης της δεκαήμερης προθεσμίας θα προβούμε σε αποσόβηση του κινδύνου με την αναγκαστική και ολική αχρηστία όλων των όμορων οικοδομών» προειδοποιεί τους κατοίκους η Πολεοδομία με κατεπείγουσα επιστολή. «Από το 2010 ο δήμος έβγαλε επικίνδυνη την υπό ανέγερση οικοδομή και ζήτησε άμεσα γερές υποστηρικτικές εργασίες. Η κατασκευαστική εταιρία έχει εξαφανιστεί και κανείς δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, μέχρι που οι κρατικές υπηρεσίες βρήκαν τώρα τη λύση του… διωγμού μας, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, αντί να αποκαταστήσουν το πρόβλημα» επισημαίνουν οι θιγόμενες οικογένειες, έχοντας ήδη απευθυνθεί σε δικούς τους εμπειρογνώμονες και δικηγόρους.

Αγανακτισμένοι και καχύποπτοι οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι από τότε που είδαν στις περιουσίες τους τις πρώτες ρωγμές σε τοίχους, πλακάκια και πατώματα έγιναν… μπαλάκι μεταξύ Πολεοδομίας, υπουργείου Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, αναζητώντας τον υπεύθυνο για το μπάζωμα του οικοπέδου. Κάνουν λόγο για συμφέροντα «που θέλουν ολοκληρωτικό μαρασμό και εξευτελισμό της περιοχής και σταδιακή αναβάθμισή της με νέα ακίνητα-φιλέτα».

Επιστολή αγωνίας στον Λ. Παπαδήμο από τους κατοίκους των όμορων κτιρίων

Επιστολή-κραυγή αγωνίας με παραλήπτη τον Λουκά Παπαδήμο απέστειλαν οι κάτοικοι των «όμορων πολυκατοικιών», σε μια ύστατη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την Πολιτεία σχετικά με το επικείμενο… ξεσπίτωμά τους. Η επιστολή συντάχθηκε προχθές από τους κατοίκους της πλατείας Αμερικής και διαδέχτηκε την κοινοποίηση της απόφασης της Πολεοδομίας για την εντός 10 ημερών εκκένωση επτά πολυκατοικιών, σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί αποτελεσματική λύση για το… επικίνδυνο οικόπεδο- τάφρο του άλλοτε διατηρητέου κινηματογράφου (Αττικα) της περιοχής.

«Σε αυτές όμως τις όμορες πολυκατοικίες κατοικούν 150 οικογένειες με παιδιά μικρά ή μεγαλύτερα, που βρίσκονται εν όψει εξετάσεων, υπερήλικες, ανήμποροι και λειτουργεί παράλληλα αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων» περιγράφουν οι κάτοικοι, δίνοντας «πρόσωπο» στους αριθμούς που με τόση ευκολία αραδιάζονται από την Πολεοδομία. Μιλούν για «γραφειοκρατική και μη αρμόζουσα στη σοβαρότητα της κατάστασης αντιμετώπιση εκ μέρους των αρμόδιων φορέων» και κλείνουν την επιστολή τους θέτοντας με εμφατικό τρόπο και τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, προτού να είναι πολύ αργά: «Επειδή ο σεισμός δεν προειδοποιεί, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας μας εκ μέρους του κράτους, όχι μόνο δεν θα προκαλέσει αντίδραση, αλλά, αντιθέτως, θα επικροτηθεί από τους συμπολίτες μας».

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της επιστολής επισημαίνεται ότι η σταδιακή υποβάθμιση της περιοχής τους έχει ήδη προκαλέσει αρκετά προβλήματα και ένα επιπλέον -και μάλιστα τέτοιας σοβαρότητας- είναι τουλάχιστον περιττό, αν όχι καταστροφικό. «Ολοι αυτοί οι κάτοικοι ζουν με χαμηλά εισοδήματα, αντιπαλεύοντας παράλληλα με την κρίση και τα λοιπά προβλήματα της περιοχής (εγκληματικότητα, μεταναστευτικό, υποβάθμιση)».

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που κάτοικοι του 6ου Διαμερίσματος αναγκάζονται να απευθυνθούν με επιστολή τους στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί κάποια βιώσιμη λύση στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της περιοχής τους. Στις 26 Νοεμβρίου του 2011, με μια επιστολή-καταπέλτη προς τον κ. Παπουτσή, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πλατείας Αμερικής, της πλατείας Βικτωρίας, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης τον κατηγορούσαν για αδιαφορία στα προβλήματα της πρώην γειτονιάς του και νυν τμήματος της εκλογικής του περιφέρειας. «Η Πολιτεία ήταν και είναι απούσα και πολύ αμφιβάλλουμε ότι τελικά υπάρχει κάποιο άλλο σχέδιο πέρα από αυτό του δικού μας διωγμού από τα σπίτια μας και του εποικισμού τμημάτων της πόλης» ανέφεραν τότε σε έντονο ύφος.

Σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες μετά, οι φόβοι τους φαίνεται να επιβεβαιώνονται και μάλιστα με τη… βούλα της Πολεοδομίας. Βέβαια, ο κ. Παπουτσής μπορεί πλέον να έχει αποχωρίσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο αποτελεί ακόμα κόκκινο πανί για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, μια και η αδιαφορία του για τη γειτονιά στην οποία μεγάλωσε έχει μείνει στην ιστορία, ενώ, όπως δηλώνουν, τώρα «δεν τολμάει πια να εμφανιστεί εδώ».

Οι μπουλντόζες, το ιστορικό Αττικα και τα προβλήματα!

Το φθινόπωρο του 2007 ο διατηρητέος κινηματογράφος Αττικα αποχαρακτηρίζεται και κατεδαφίζεται. Εναν χρόνο μετά η εταιρία Κνωσσός Κατασκευαστική Α.Ε. βάζει μπουλντόζες στο οικόπεδο (πλατεία Αμερικής 5) και ξεκινά εκσκαφικά έργα. Οι μακέτες λένε ότι τον ιστορικό κινηματογράφο θα αντικαταστήσει πολυώροφο κτίσμα με λουξ διαμερίσματα, δαιδαλώδη υπόγεια γκαράζ και πισίνες. Το καλοκαίρι του 2008 η τεχνική εταιρία σκάβει τάφρο 16 μέτρων και βάζει πρόχειρα θεμέλια. Ξαφνικά η εταιρία διακόπτει τις εργασίες και… αποχωρεί, αφήνοντας πίσω μόνο την ταμπέλα της.

Οι κάτοικοι στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο (Αμερικής, Σπάρτης, Μοσχονησίων, Μυθήμνης) ζητούν μάταια απαντήσεις. Εξαιτίας της παραίτησης των επιβλεπόντων μηχανικών του έργου η Πολεοδομία δίνει επισήμως εντολή για διακοπή των εργασιών. Το 2010 παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στη στατικότητα των κτιρίων που συνορεύουν με το σκαμμένο οικόπεδο. Τα πλακάκια ραγίζουν, οι τοίχοι εμφανίζουν ρωγμές και τα κουφώματα αρχίζουν να ανοίγουν. Οι κάτοικοι κινούνται δικαστικά κατά της κατασκευαστικής εταιρίας. Επειτα από ασφαλιστικά μέτρα ο ιδιοκτήτης της καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 2.000 ευρώ. Επικαλείται οικονομική δυσχέρεια και δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την αποκατάσταση της στατικότητας των παρακείμενων κτιρίων.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας στέλνει τελεσίγραφα στην εταιρία για έναρξη εργασιών επιχωμάτωσης του ανοιχτού σκάμματος κ.τ.λ. Και καθώς η κατασκευαστική εταιρία δεν ανταποκρίνεται σε δικαστικές αποφάσεις και κρατικές εντολές, η Πολεοδομία προειδοποιεί τους κατοίκους για άμεσο κίνδυνο υποχώρησης του σκάμματος και των όμορων κτισμάτων και ζητά (απόφαση 18ης Απριλίου 2012) την εκκένωση επτά πολυκατοικιών και 10 καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεοδομία βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ, αναζητώντας «κατάλληλους μηχανισμούς άρσης του κινδύνου».

Στο μεταξύ, μπορεί οι κάτοικοι της πλατείας Αμερικής να θεωρούν εξαφανισμένη από την περιοχή τους την Κνωσσός Κατασκευαστική Α.Ε., ωστόσο η εταιρία δεν… απουσιάζει από το Διαδίκτυο (knossoshome.gr), όπου εξακολουθεί να διαφημίζει τα έργα της.

Ελένη Ευαγγελοδήμου, Αγγελος Σκορδάς

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Πηγή dimokratianews.gr

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *