«Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω το δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα.
Για το ενδεχόμενο κι άλλων διαφοροποιήσεων από βουλευτές της συμπολίτευσης εν όψει και της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό είπε ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες, ωστόσο δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 (…) Οι εκλογές έγιναν πριν από δύο μήνες, όχι πριν από δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας» και στον ορίζοντα αυτής της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, τα οποία η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει.
«Στα μεγάλα θέματα θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία και καλό θα ήταν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές χρειαζόμαστε ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό δεν συνιστά αδυναμία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Εγώ δεν ζήτησα από κανένα να ψηφίσει κανένα νόμο» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι όταν οι πολιτικοί αρχηγοί κάθονται γύρω από ένα τραπέζι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι επιδιώκει συγκυβέρνηση.
«Η συνεννόηση είναι άλλο πράγμα, η συναίνεση άλλο πράγμα και η συγκυβέρνηση άλλο πράγμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μία εθνική γραμμή πλεύσης στα τρία καυτά ζητήματα του προσφυγικού, του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Όλη αυτή η διαδικασία δεν είχε στόχο ούτε να αλλάξει η κυβέρνηση ούτε να συμπληρωθεί με άλλους το κυβερνητικό σχήμα, ούτε το να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, πόσω δε μάλλον να πάμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Ξεχνάμε ότι πριν από δύο μήνες είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός εξέφρασε με την ετυμηγορία του ποιος θέλει να κυβερνήσει», είπε αναφερόμενος στη συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Ερωτηθείς εάν θα ζητήσει τη στήριξη της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εμείς δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανένα. Προς τιμή του το ξεκαθάρισε και ο κ. Λεβέντης. Δεν είναι το θέμα μας να έχουμε στήριξη από κανέναν».
Για το ασφαλιστικό, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα» αλλά «ας καταθέσουν τις προτάσεις τους». Πρόσθεσε δε ότι θα βοηθούσε στην επικείμενη διαπραγμάτευση εάν όλα τα κόμμα συμφωνούσαν ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
«ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία λένε χαιρέκακα ότι “εμείς μπορεί να κόψαμε τις συντάξεις αλλά τώρα δεν θα σας βοηθήσουμε, για να τις κόψεις κι εσύ και να γίνει ίδιος με μας”» δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει πρόταση για το ασφαλιστικό, προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη να δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η αναλογική σύνταξη.
Σε ερώτηση για τη συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία. «Οι αποχωρήσεις ήταν γνωστές και τελικά τις επιταχύναμε κιόλας. Δεν αναμένω άλλες, διότι αν κάποιος διαφωνούσε μπορούσε να μην ήταν υποψήφιος» εξήγησε.
Σχετικά με την απόφαση του Γ.Σακελλαρίδη είπε ότι «είναι στάση αρχής που τιμώ, αλλά ρωτήστε τον ίδιο για τα υπόλοιπα» και ξεκαθάρισε:
«Δεν δίνω σε κανέναν το δικαίωμα να πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη. Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά από διαπραγμάτευση».
Επανέλαβε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πυλώνες σταθερότητας. «Η αστάθεια είναι στην άλλη πλευρά», ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμα και αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο. «Πρέπει να υπάρξει πρόταση μομφής. Εμείς έχουμε πάρει πρόσφατα την πρόταση εμπιστοσύνης της Βουλής».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κινήσεις και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στο γερμανικό δημοσίευμα περί «ακυβέρνητου πλοίου», το οποίο κατά τον πρωθυπουργό δείχνει «υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας». «Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν με ανησυχούν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η επίσημη γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει απόλυτα το δημοσίευμα.
Ερωτηθείς για το ΕΣΡ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση όλων των Ανεξάρτητων Αρχών (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ κλπ).
«Ελπίζω ότι δεν υποκρύπτει σκοπιμότητα, απλά έχει να κάνει με την προεκλογική διαδικασία στη ΝΔ. Αναμένω σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρχουν οι προτάσεις των κομμάτων, καθότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Ελπίζω μέχρι τέλος του χρόνου να τελειώσει, σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές διαδικασίες» τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι «έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών» και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.
Για τη Frontex είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι «εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ‘ξέφραγο αμπέλι’», και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.
Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας, τόνισε.
Κληθείς να κατονομάσει τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας απάντησε χαρακτηριστικά ότι «είμαι πρωθυπουργός, δεν είμαι ο Χρυσός Οδηγός να λέω ονόματα» και επανέλαβε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να βάζει κανόνες για να μην υπάρχει αυτό που ο ίδιος έχει κατονομάσει ως «τρίγωνο της αμαρτίας».