Τον Ιούλιο θα συζητηθεί στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου

 

 

Η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, διευκρίνισε σήμερα ο Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο πρόεδρος της Βουλής απέδωσε τις δηλώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου περί πιθανού δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση σε παρεξήγηση και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα γίνει μόνο μέσα από τη Βουλή. Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι θα μπορούσε να ερωτηθεί ο λαός για ζητήματα γνωμοδοτικού χαρακτήρα αλλά η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να είναι ταμπού, όπως υπήρξαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως στις 24 Ιουλίου με τις σχετικές διακηρύξεις της κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου σε επίπεδο Βουλής.

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το εν λόγω θέμα δεν μπορεί να λυθεί σε μήνες αλλά θα λυθεί τώρα. «Θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Υπογράμμισε δε, ότι θα γίνει προσπάθεια για ευρύτατη συναίνεση ώστε να έχει την συνταγματική βάση να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, δηλαδή μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες.

Όσον αφορά στα περί απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συζήτηση εξελίσσεται. «Δεν θέλω να την φορτίσω περισσότερο, είναι γνωστή η άποψή μου και η προγραμματικά άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» είπε ο ίδιος.

Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε στο όριο 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαστε στην μεταπολιτευτική φάση με τρία ή τέσσερα κόμματα εντός Βουλής».

«Η άδολη αναλογική δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπικά ή προσωποπαγή κόμματα» τόνισε χαρακτηριστικά, τασσόμενος υπέρ της κατάργησης του 3%.

Για το «παραιτηθείτε»

Ερωτηθείς σχετικά με την συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», που είναι προγραμματισμένη για την 15η Ιουνίου στο Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του για την αποδοχή της οποιασδήποτε λαϊκής κινητοποίησης είναι δεδομένη. Αρνήθηκε, παρόλα αυτά, να σχολιάσει δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών.

«Έρχεται και επανέρχεται η επωδός του παραιτηθείτε. Αν υπήρχε ανταπόκριση δεν θα είχε μείνει μέχρι τώρα κανένας υπουργός στην θέση του» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Είναι υπερβολική αυτή η στάση».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *