Το πρώτο κινητό που μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις χωρίς μπαταρία

 

 

Μια ερευνητική ομάδα από το University of Washington στο Seattle, με επικεφαλής τον Vamsi Talla, κατάφερε να δημιουργήσει μία prototype πρόταση, η οποία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κλήσεις με τη βοήθεια ενέργειας που μπορεί να αντλεί από το περιβάλλον, χωρίς να διαθέτει μπαταρία.

Για να καταφέρει να κατασκευάσει αυτή την “battery-free” συσκευή, η ομάδα μπήκε σε διαδικασία επανασχεδίασης των εσωτερικών στοιχείων ενός τηλεφώνου, ώστε να χρησιμοποιεί τη μικρότερη δυνατότητα ποσότητα ενέργειας, ενώ για εξοικονόμηση η μεταφορά της φωνής γίνεται αναλογικά. Αξιοποιήθηκε επίσης και μια παλιά τεχνολογία κατασκόπων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που χρησιμοποιούνταν για να ακούν συνομιλίες στην αμερικανική πρεσβεία.

Η εμβέλεια της συσκευής είναι μόλις 15 μέτρα από ένα prototype basestation, το οποίο απαιτείται για τη λειτουργία της και χρησιμοποιεί μη εξουσιοδοτημένη συχνότητα, περιορισμένη σε εκπομπές χαμηλής ισχύος. Για να αναπτυχθεί ωστόσο εμπορικά, τα κυκλώματά της θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα Wi-Fi router στο σπίτι ή, πιθανότατα, σε ένα παραδοσιακό “πύργο” κινητής τηλεφωνίας, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει την εμβέλειά της σημαντικά.

Το πρωτότυπο battery-free phone που κατασκευάστηκε έχει μόνο ένα touch-sensitive number pad καθώς και ένα LED light, αλλά η επόμενη έκδοση θα έχει E-ink οθόνη για μηνύματα και καλύτερη ποιότητα κλήσεων. Πάντως, η κλήση πραγματοποιείται με μία walkie talkie τύπου εμπειρία, καθώς πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί για εναλλαγή μεταξύ ακρόασης και ομιλίας.

Έστω κι έτσι, η πρόταση είναι καινοτόμα και ίσως μας οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου θα μπορούμε να αφήνουμε το φορτιστή στο σπίτι.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *