Το παρασκήνιο της σύγκρουσης της Αθήνας με το ΔΝΤ

 

 

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την κόντρα της Αθήνας με το Ταμείο. Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε ένα περιστατικό που φαίνεται ότι επηρέασε τη στάση της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον, στην προηγούμενη αξιολόγηση κι ενώ οι συζητήσεις πήγαιναν καλά και οι Έλληνες διαπραγματευτές ένιωθαν ότι τα βρίσκουν με τους Ευρωπαίους, η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε διακοπή, πήγε με τους θεσμούς σε άλλο δωμάτιο και όταν επέστρεψαν οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν με πιο σκληρές θέσεις.

Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι σημάδεψε τις διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι το Ταμείο “τραβά” τους Ευρωπαίους σε πιο σκληρή γραμμή.

Πάντως, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αγνόησε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα γα τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα και δήλωσε ότι δεν θα τις σχολιάσει.

Οι Γερμανοί

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα “δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα”, είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητη.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν ρωτήθηκε αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, επαναλαμβάνοντας ότι “η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα”.

Σημείωσε, δε, ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος “indispensable” (επιτακτική). “Άρα όλα είναι σαφή”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενδεχόμενης απόφασης του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε:

“Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε”.

Να σημειωθεί ότι μήνυμα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε το Βερολίνο, θυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί γι΄αυτό, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *