Τι θα αλλάξει στον τρόπο που θα κάνουμε μπάνια φέτος;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι του κορωνοϊού οι πολίτες σκέφτονται σιγά σιγά πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχουν όταν θα πάνε για μπάνιο στη θάλασσα, κατά την παραμονή τους στις παραλίες, αλλά και πως θα πάνε διακοπές και φυσικά αν θα πρέπει να έχουν μαζί τους προστατευτική μάσκα.

Το GRTimes.gr και ο δημοσιογράφος Στράτος Λούβαρης μίλησε με τον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικό στις λοιμώξεις, Παύλο Νικολαΐδη, ο οποίος έδωσε χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους.

Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα;

Ο κ.Νικολαΐδης τονίζει πως το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Το πρόβλημα εστιάζεται στη διαδικασία, όχι στη βουτιά και το μπάνιο.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι παραλίες και οι ξαπλώστρες. Ενδεικτικό το παράδειγμα που δίνει ο καθηγητής είναι οι πιθανές συνθήκες συγχρωτισμού, αν δηλαδή υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται από τον συνωστισμό.

Αναφορικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την αμμουδιά ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο κ. καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. «Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα

«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες.

Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Συμπληρώνει ότι «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό».

Μέτρα στα beach bar

Παράλληλα ο καθηγητής Νικολαΐδης τονίζει πως «Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι «στριμωγμένοι» ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω».

Θα πηγαίνουμε με μάσκες στην παραλία;

Στο ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί πάρα πολύ τους Ελληνες αναφορικά με τη χρήση μάσκας και αν θα πρέπει ναν την χρησιμοποιούμε ακόμα και στην παραλία, ο καθηγητής Παύλος

Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι «θα ήταν καλό να την έχουμε μαζί μας και να την χρησιμοποιούμε στα μέρη που παρατηρείται συνωστισμός, όπως είναι για παράδειγμα οι κλειστοί χώροι με αρκετό κόσμο. Ειδάλλως, η χρήση της, πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, αν κάποιος φοβάται δηλαδή, δε χρειάζεται σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον στην παραλία».

Πηγή: Grtimes.gr

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →