Η θεραπεία του κοροναϊού με πλάσμα

Στην εκπομπή MEGA MAG μίλησε ο Αθανάσιος Δημόπουλος – καθηγητής Παθολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού

Μιλώντας αναφορικά με τις έρευνες για την θεραπεία με πλάσμα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «όταν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιό περιμένουμε είτε να νοσήσει, είτε να μολυνθεί αλλά να είναι ασυμπτωματικός, και περιμένουμε στη συνέχεια να αναπτύξει αντισώματα».

«Τα αντισώματα αυτά θέλουμε να τα πάρουμε, παίρνοντας πλάσματα από άτομα που έχουν νοσήσει, να τα κρυο-καταψύξουμε και στη συνέχεια να τα χορηγήσουμε ως ένα επιπλέον θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς που πάσχουν, και έχουμε στοιχεία ότι θα νοσήσουν βαριά.

Δηλαδή χορηγούμε έτοιμα αντισώματα παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές», πρόσθεσε. «Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε πλάσμα από ασθενείς οι οποίοι έχουν όντως αντισώματα, θα μπούμε σε διαδικασία ελέγχου των εθελοντών στο τέλος της εβδομάδας.

Άρα, πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε συλλέξει αρκετό πλάσμα και θα δούμε αν υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται αυτή η θεραπεία», ανέφερε ακόμη ο κ. Δημόπουλος.

«Το πλάσμα κρυο-συντηρείται και μπορεί να χορηγηθεί αρκετές βδομάδες ή και μήνες μετά. Αν έχουμε έξαρση το φθινόπωρο, θα μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί», επεσήμανε ο ίδιος. Μιλώντας για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν προχωρήσαμε σε μαζικό εκτεταμένο έλεγχο, καθώς περιοριστήκαμε σε άτομα που ήταν πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, ή υγειονομικό προσωπικό, ή ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των πασχόντων με ελαφρά συμπτώματα ή των ασυμπτωματικών είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί και 10-15 φορές μεγαλύτερος». «Το σημαντικό είναι να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλό γιατί δεν νόσησε πολύς κόσμος», πρόσθεσε. Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «πρώτη προϋπόθεση να έχεις για δύο εβδομάδες χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Το δεύτερο να κάνεις πιο εκτεταμένο έλεγχο, επιτηρώντας τις ευάλωτες ομάδες. Ακόμη να έχεις ρυθμίσει τη δυνατότητα διερεύνησης, διαχείρισης, νοσηλείας, των ασθενών. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, σταδιακά, με μεσοδιαστήματα μεταξύ των αλλαγών ώστε να βλέπουμε αν η άρση κάποιων μέτρων οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων».

Σχετικό περιεχόμενο

Σέρρες: Aπατεώνας συστήθηκε ως διευθυντής τράπεζας και «τσέπωσε» 6.200 ευρώ
Με το κόλπο των αναδρομικών κατάφερε να αποσπάσει το πόσο από...
Read more
Βόμβα στην Θεσσαλονίκη! 839 τα κρούσματα
Έξι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 135 διασωληνωμένοι - 62...
Read more
Κλείνουν εστίαση, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα – Στις 12:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού...
Read more
Θρήνος για τα νεκρά παιδιά - Αγωνία για τους τραυματίες - 60 μετασεισμοί
Έξω από τα σπίτια τους και μετρώντας τις πληγές τους πέρασαν το...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →