Θα επαναφέρουν στην ζωή τα εξαφανισμένα μαμούθ

 

 

Ένα δείγμα από δέρμα μαμούθ, που βρέθηκε σε πολύ κατάσταση, ελπίζουν Ρώσοι και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες πως θα αποτελέσει το «κλειδί» για να μπορέσουν μέσω κλωνοποίησης να επαναφέρουν στη ζωή το εξαφανισμένο είδος.

Το δέρμα έχει ηλικία τουλάχιστον 10.000 χρόνια και εντοπίσθηκε το καλοκαίρι. Από τότε, η επιστημονική ομάδα ξεκίνησε να το μελετά, ψάχνοντας για ζωντανά κύτταρα.

Η ανακάλυψη έγινε στα νησιά Λιακόβσκι, βόρεια των ακτών της Σιβηρίας.

Στην ίδια περιοχή, οι ερευνητές βρήκαν επίσης τα λείψανα έξι μαμούθ, όπως επίσης και τους χαυλιόδοντες ενός «μαμούθ-πυγμαίου».

Το δέρμα εξετάζεται σε ένα ειδικό εργαστήριο στην πόλη Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Siberian Times ο Σέμιον Γκριγκόριεφ, επικεφαλής της αποστολής: «Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική για την αναβίωση των μαμούθ.

Οι συνάδελφοί μας στη Νότια Κορέα θεωρούν πως το δέρμα είναι το καλύτερο υλικό για την εύρεση ζωντανών κυττάρων και την κλωνοποίηση του ζώου».

Σύμφωνα με τον Γκριγκόριεφ, τα νησιά Λιακόβσκι θεωρούνται ότι ήταν το επίκεντρο της «ηπείρου των μαμούθ».

Στην περιοχή υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση από λείψανα μαμούθ, γεγονός που ώθησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν εκεί βιολογικό υλικό το οποίο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Έκπληξη για τους ειδικούς ήταν επίσης ο χαυλιόδοντας του «μαμούθ-πυγμαίου» που βρήκαν.

Δείγματα ενός παρόμοιου είδους έχουν βρεθεί στη σημερινή Καλιφόρνια, ενώ μαμούθ μικρών διαστάσεων έχουν ανακαλυφθεί στο ρωσικό νησί Βράνγκελ.

«Ο χαυλιόδοντας ανήκει σε ένα αρχαιότερο είδος», σημειώνει ο Γκριγκόριεφ. «Ακόμη και για έμπειρους παλαιοντολόγους, ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν μπροστά σε μια τέτοια ανακάλυψη».

Πριν από μερικά χρόνια, στο νησί Λιακόβσκι είχε εντοπισθεί το λείψανο ενός μαμούθ, στο οποίο βρέθηκαν καλοδιατηρημένα μυϊκά κύτταρα και μικροποσότητες αίματος.

Ωστόσο, παρά την ανακάλυψη του δέρματος, άλλοι επιστήμονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο θα μπορέσει ποτέ να γίνει πραγματικότητα η κλωνοποίηση των μαμούθ.

Ο λόγος είναι πως, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, είναι δύσκολο να προκύψουν έμβρυα τα οποία θα κυοφορήσουν με επιτυχία οι παρένθετες «μητέρες» τους, δηλαδή ελέφαντες.

Επίσης, από άλλες περιπτώσεις κλωνοποίησης, είναι γνωστό πως τα ζώα που γεννιούνται έχουν αρκετά προβλήματα υγείας, με συνέπεια να επιβιώνουν για μικρό χρονικό διάστημα.

Και άλλοι επιστήμονες, έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να κλωνοποιήσουν τα μαμούθ.

Η πιο επιτυχημένη απόπειρα μέχρι στιγμής έγινε από μία ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που κατάφεραν να αντιγράψουν 14 γονίδια του ζώου στο DNA του ασιατικού ελέφαντα.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *