Τάβλι πλακωτό


Σημείωση: Αν δεν υπάρχει μέσα κάποιος αντίπαλος στο τάβλι πλακωτό παίξε με το bot μέχρι να μπεί κάποιος.Βάλε απλά ένα όνομα και παίξε με άλλους, χωρίς λογαριασμούς, χωρίς email  και αλλες βαρετές διαδικασίες.

Συνομιλήστε αν θέλετε με τον αντίπαλο σας με κάμερα η μικρόφωνο

Μέσα στο παιχνίδι υπάρχει και ενσωματομένο chat για να μπορείς να συνομιλείς με τον αντίπαλο.

Πως παίζεται το πλακωτο

Το πλακωτό είναι ένα από τα πιό απλά παιχνίδια του τάβλι,και συνήθως όσοι ξεκινούν,μαθαίνουν με αυτό πρώτα.Ο κάθε αντίπαλος έχει τα πούλια στο στρατόπεδο του,και προσπαθεί να τα μεταφέρει στην μεριά την απέναντι ακριβώς για να τα μαζέψει.Στην διαδρομή υπάρχουν πολλές στρατηγικές και μυστικά που κάνουν αυτό το παιχνίδι συναρπαστικό.

Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να μην αφήνει στον αντίπαλο περάσματα για να τον καθυστερεί.Επίσης αν βρεθεί κάποιο πούλι γυμνό,μπορεί ο αντίπαλος να το ταπώσει.

Η γοητεία αυτού του πλακωτού είναι οτι είναι απρόβλεπτο.Ξεκινήστε να παίζεται πλακωτό.Είναι από τα πιο απλά παιχνίδια του τάβλι,και συνήθως όσοι είναι στο ξεκίνημα,ξεκινούν με αυτό το παιχνίδι.

1.) Αρχική θέση στο Πλακωτό και Σκοπός του παιχνιδιού

Κάθε παίκτης ξεκινάει με 15 πούλια στην πλευρά του ακριβώς συμμετρικά από τον αντίπαλο του. Ο στόχος είναι ο ίδιος με τα άλλα παιχνίδια τάβλι: Να μαζέψετε πρώτοι όλα τα πούλια στο χέρι σας.

Για να φτάσετε σε θέση μαζέματος στο πλακωτό θα πρέπει να μετακινήσετε όλα τα πούλια σας στο τερέν του αντιπάλου, ταυτόχρονα δε θα πρέπει να εμποδίζετε / καθυστερείτε τον αντίπαλο σας να μετακινήσει αυτός τα πούλια του στο τερέν σας.

Αν ο ένας παίκτης κατορθώσει και μαζέψει όλα του τα πούλια κι ο αντίπαλος δεν έχει μαζέψει ούτε ένα τότε το παιχνίδι πάει διπλό. Τα πούλια μετακινούνται ανάλογα με τα ζάρια που ρίχνει ο κάθε παίκτης.

Για να ξεκινήσει μια παρτίδα τάβλι και οι δύο παίκτες ρίχνουν από ένα ζάρι και αυτός που θα φέρει το μεγαλύτερο αριθμό παίζει πρώτος. (Εννοείται ότι αν κι οι δύο φέρουν τον ίδιο αριθμό ξαναρίχνουν από ένα ζάρι έκαστος). Μετά το πρώτο παιχνίδι, ο νικητής του προηγούμενου παιχνιδιού παίζει πρώτος (στα επόμενα παιχνίδια).

2.) Kίνηση πουλιών

Η ζαριά υποδεικνύει πόσα σημεία, ή θέσεις, ο παίκτης είναι να κινήσει τα πούλια του στο πλακωτό.

Οι ακόλουθοι κανόνες ισχύουν:

Ένα πούλι μπορεί να μετακινηθεί μόνο σε ένα ανοιχτό σημείο, ένα που δεν καταλαμβάνεται από δύο ή περισσότερα πούλια του αντιπάλου.

Οι αριθμοί στα δύο ζάρια αποτελούν ξεχωριστές κινήσεις.Για παράδειγμα, εάν ένας παίκτης ρίχνει 5 και 3, τότε μπορεί να μετακινήσει ένα πούλι πέντε θέσεις σε ένα ανοιχτό σημείο και ένα άλλο πούλι τρεις θέσεις σε ένα ανοιχτό σημείο, ή μπορεί να κινήσει ένα πούλι συνολικά οκτώ διαστήματα προς ένα ανοικτό σημείο, αλλά μόνο εάν το ενδιάμεσο σημείο (είτε τρία ή πέντε θέσεις από την αφετηρία) είναι επίσης ανοικτό.

Οι διπλές παίζονται 2 φορές. Για παράδειγμα, όταν φέρετε εξάρες (τα ζάρια 6-6) σημαίνει ότι έχετε στη διάθεσή σας τέσσερα εξάρια.

Οι ζαριές είναι υποχρεωτικές ως προς το παίξιμο, δεν μπορείτε να φέρετε 5-3 και να παίξετε μόνο το 5, πρέπει υποχρεωτικά να παίξετε και τους δύο αριθμούς μιας ζαριάς εάν είναι δυνατόν, ή και τους τέσσερις αριθμούς στην περίπτωση που φέρετε διπλές.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω θέσης να παίξετε και τα δύο ζάρια είστε υποχρεωμένοι να παίξετε το μεγαλύτερο, δεν μπορείτε να διαλέξετε πιο θα παίξετε.

3.) Χτύπημα πουλιού αντιπάλου

Δύο από τα πούλια σας σε ένα σημείο, ή ένα από τα πούλια σας που χτυπάει πούλι του αντιπάλου δημιουργεί ένα μπλοκ (πόρτα) και στο συγκεκριμένο σημείο ο αντίπαλος δεν μπορεί να βάλει τα πούλια του.

Το χτύπημα του πουλιού του αντιπάλου είναι ένα από τα βασικά σας όπλα στο πλακωτό για να καθυστερήσετε τον αντίπαλο και να κερδίσετε πόρτες στο ταμπλό ώστε να μετακινήσετε γρηγορότερα κι ευκολότερα τα πούλια σας.

Το χτύπημα δεν είναι το ίδιο με τις πόρτες (στο φεύγα δεν επιτρέπεται χτύπημα), έχει μόνιμη ισχύ καθώς πλέον αποτελεί δικό σας πάτημα. Το πούλι του αντιπάλου παραμένει μπλοκαρισμένο μέχρι εσείς να πάρετε το δικό σας ή τα δικά σας από πάνω.

Αν καταφέρετε και χτυπήσετε τον αντίπαλο μέσα στην περιοχή του αποκτάτε σημαντικό πλεονέκτημα καθώς θα του ελευθερώσετε το πούλι κατά το μάζεμα. Βέβαια, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δε σας εξασφαλίζει τη νίκη γιατί κι ο αντίπαλος μπορεί να σας πιάσει πούλι μέσα στην περιοχή σας.

4.) Χτυπώντας τη μάνα

Το τελευταίο πούλι στο σημείο εκκίνησης στο παιχνίδι τάβλι πλακωτό ονομάζεται μάνα. Αν ο αντίπαλος καταφέρει να χτυπήσει το πούλι αυτό, το παιχνίδι τελειώνει διπλό μόλις καταφέρετε να φύγετε τη μάνα από την αρχική θέση (Αν το έχετε ήδη καταφέρει τελειώνει αυτόματα διπλό).

Αυτό γιατί αν και οι δύο παίκτες πιάσουν τη μάνα του αντιπάλου δεν μπορεί κανένας από τους δύο να φτάσει σε θέση μαζέματος και τότε είναι η μοναδική περίπτωση στο τάβλι που έχουμε ισοπαλία.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

3 thoughts on “Τάβλι πλακωτό

  1. Το τάβλι λειτουργεί κανονικά.Οσο για την κίνηση που δεν μπορει ο παίκτης να κάνει πίσω,αυτός είναι αγραφος νόμος του τάβλι.Οταν κάνεις κίνηση, δεν την παίρνεις πίσω.Οι κανόνες του τάβλι.

  2. Παιζοντας πλακωτο, τα μικρα βελακια που κινουνται πανω-κατω ειναι ακρως αχρειαστα, αποσπουν την προσοχη του παικτη ενω δεν προσφερουν τιποτα απολυτως. Οι παικτες γνωριζουμε ποια πουλια μπορουμε να κινησουμε και ποια οχι. Ωραια θα ηταν να τα αφαιρουσατε.

    Επισης, αν αλλαξω γνωμη και θελω να γυρισω ενα πουλι πισω και να κανω κατι αλλο, δεν μου δινετε αυτην την δυνατοτητα… Επισης μεγαλο προβλημα.

  3. We came here to play plakwto. We dont understand why you are getting us tired. There is no link, no button, no nothing, to click and play plakwto. We read all the rules above, which we knew, but … no game.

    This is not right, it shows total disrespect to players….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *