Περίπου 30 δις ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που έχουν κάνει «φτερά» από τις τράπεζες την τελευταία 5ετία. Τα χρήματα αυτά οι φορολογούμενοι είτε τα τοποθέτησαν σε τραπεζικές θυρίδες είτε τα έκρυψαν κάτω από το …στρώμα.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του περιουσιολογίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν και αυτά τα ποσά καθώς αν δεν το κάνουν δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη του πόθεν έσχες και τεκμηρίων διαβίωσης. Μάλιστα για να αναγνωριστούν από την εφορία για την κάλυψη τεκμηρίων θα πρέπει προηγουμένως να κατατεθούν στην τράπεζα προκειμένου να καταγραφεί ο καταθέτης.
Όπως τονίζουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα τελευταία χρόνια το αγαπημένο “σπορ” όσων βγάζουν αφορολόγητο χρήμα είναι να το αποθησαυρίζουν σε θυρίδες και στα σπίτια τους. Μέχρι και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, δηλαδή έως και το 2011 ακόμη και οι φοροφυγάδες δεν είχαν το φόβο της εφορίας και κατέθεταν κανονικά και το μαύρο χρήμα στην τράπεζα. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το περιουσιολόγιο θα πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή με το παρελθόν και οι φορολογούμενοι να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με την εφορία. Εντός του 2016 όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να κάνουν δήλωση περιουσιολογίου στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για τα οποία δεν έχει γνώση η εφορία. Έτσι θα πρέπει να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους, όπως είναι αξία μετοχών, καταθέσεις και, βεβαίως, μετρητά που διακρατούνται.
Για να μπορέσουν να δηλωθούν μετρητά που διακρατούνται και δεν έχουν φορολογηθεί σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να τα δηλώσουν καταβάλλοντας κατ΄ αποκοπή φόρο. Ακόμη όμως και για αυτούς που θα κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης θα πρέπει, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν, να τα καταθέσουν στην τράπεζα.
Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η εφορία από τον κίνδυνο φορολογούμενοι να δηλώσουν ποσά τα οποία δεν διαθέτουν μόνο και μόνο για να χτίσουν κουμπαρά για μελλοντικές αγορές περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, το πιο σημαντικό, τα μετρητά που δεν θα δηλωθούν αυτομάτως θα καταστούν σε μεγάλο βαθμό άχρηστα για την κάλυψη πόθεν έσχες.