Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ

 

 

Πιο κοντά σε ένα νέο μνημόνιο με νέα μέτρα τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ και ίσως σε πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, μέσα στο 2017, φέρνει για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένη με την δεύτερη αξιολόγηση. Άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στην διαπραγμάτευση διαβεβαίωναν για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών χρειάζεται αυτήν φορά την υπογραφή του ΔΝΤ και δεύτερον, ότι το Ταμείου δεν είναι έτοιμο να συμφωνήσει την Δευτέρα με την λύση που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup.

Οι άνθρωποι του Ταμείου, θα ζητήσουν εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα αλλά και την τελική θέση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα θέσουν ως στόχο για την Ελλάδα.

Παρά την βιασύνη που επιδεικνύουν Γερμανία και Ολλανδία για την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα όλα αυτά τα θέματα δεν μπορούν να συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Συνεπώς η κρίσιμη σύνοδος να δώσει μια συνολική λύση για αξιολόγηση, χρέος και πλεονάσματα θα ασχοληθεί μόνο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάνοντας και μια ανασκόπηση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση. Θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις ίσως και απευθείας με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ένα νέο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα.

O πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Νταϊσλεμπλούμ αλλά ο επικεφαλής του Euro Working Group επείγονται να κλείσουν το θέμα Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου.

Συνεπώς το Eurogroup που θα γίνει λίγο πριν το τέλος του 2016 θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση το τελευταίο σε ό, τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα ανοίγοντας το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί και η περιγραφή των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το ελληνικό χρέος και να υπάρχει και μια καταρχήν άποψη για αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μείνουν σταθερά στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία ή αν οι ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *