Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

 

 

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με στοιχεία έντονης προσωπικής αντιπαράθεσης κινήθηκαν οι σημερινές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους όχι μόνο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τα ζητήματα του χρέους και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μέχρι σήμερα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό.

«Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι κοινωνικές δυνάμεις που επί μια πενταετία σήκωναν μόνες τους το βάρος της κρίσης προστατεύονται.

«Συνταξιούχους, εργαζόμενους, αγρότες, άνεργους, επιστήμονες. Αυτές είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που εμείς θέλουμε να εκπροσωπούμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Έχουμε ήδη καταφέρει να προστατέψουμε τους δανειολήπτες που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξαναστήσει την Ελλάδα στα πόδια της και να «σπάσει το απόστημα της διαπλοκής». Υπογράμμισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε την πρώτη εντολή του λαού και αμέσως μόλις κατέληξε σε συμφωνία είχε την ευθιξία να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον κρίνει. «Η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό ήταν ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία χωρίς να υποχωρήσουμε σε νέες παράλογες απαιτήσεις».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία του αυριανού Eurogroup κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθεί επί τάπητος, για πρώτη φορά, το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Μητσοτάκης: Δεν μιλήσατε ποτέ τη γλώσσα της αλήθειας

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μιλήσατε ποτέ τη γλώσσα της αλήθειας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προηγουμένως είχε διαβάσει στους παρευρισκόμενους βουλευτές φράση από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης. «Κι αν κάτι πληρώνουμε πολύ ακριβά σήμερα είναι η δική σας προσωπική αναξιοπιστία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Ρήτρα αναξιοπιστίας είναι το επιπλέον πακέτο 3,6 δισ. ευρώ που μας ζητείται πιεστικά».

Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ζητώντας από την κυβέρνηση να «φύγει το συντομότερο για να γλιτώσει η Ελλάδα από αχρείαστα μέτρα». Απαντώντας σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το αίτημα για εκλογές είναι δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά το «γαλάζιο» κόμμα δεν έχει παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εννέα αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου, αντιπαραθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μείωση της φορολογίας, μείωση των δαπανών, δίκαιη κατανομή των βαρών και σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για να βγει από την κρίση.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές, οδηγώντας με βεβαιότητα σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. «Τα μέτρα που εισηγείστε είναι η ταφόπλακα κάθε αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, που ισχυρίστηκε ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στο διχασμό επειδή δεν αντέχει τη δύναμη των επιχειρημάτων.

Αντιπαράθεση για το ζήτημα του χρέους

Κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών τους, οι δύο πολιτικοί διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αγόρασε μια «υπόσχεση» για το χρέος, που μάλιστα υπήρχε από το 2012, έναντι μέτρων 8 δισ. ευρώ. «Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζετε με 8 δισ. μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αφού πήρατε το 2012 την υπόσχεση για το χρέος, γιατί δεν την υλοποιήσατε;» απάντησε μερικά λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ. ευρώ.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *