Σε εκλογές οδηγεί η σύγκρουση Μαξίμου – Λαφαζάνη

Ως μήνυμα επιτάχυνσης των εκλογών ερμηνεύεται η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς είναι διατυπωμένη σε υψηλούς τόνους και καταγγέλει ευθέως «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς» από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Η έγκριση της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και ιδίως από το γερμανικό, η υπογραφή της σύμβασης από τον ΕSM και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, απελευθέρωσαν τον κ. Τσίπρα ο οποίος φαίνεται ότι επανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Από την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός έχει σειρά συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει προγραμματίσει μια ευρείας σύνθεσης σύσκεψη το μεσημέρι.

 
Επίσης, εκτιμάται ότι εγκαταλείπονται τα σενάρια των προηγούμενων ημερών για πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή για λειτουργία θερινών τμημάτων προκειμένου να περάσουν από αυτά οι εφαρμοστικοί νόμοι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όλα δείχνουν ότι θα προτιμηθούν οι εκλογές και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.    
 
Η δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη είναι σαφής, και μπροστά και πίσω από τις γραμμές: «Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής».
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνεχίζει θέτοντας σειρά ερωτημάτων και καλώντας την Αριστερή Πλατφόρμα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προτείνει και που διαφέρει η πρόταση της από αυτή του κ. Σόϊμπλε.   
 
«Το ερώτημα είναι απλό», υπογραμμίζει. «Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι; Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων; Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς; Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν. Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».
 
Είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρή γλώσσα κατά της Αριστερής Πλατφόρμας με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λαφαζάνης στην real.gr στην οποία  επέκρινε την κυβέρνηση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Τα προβλήματα της κυβέρνησης που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της», δήλωσε, «δεν μπορεί να απαντηθούν με «μπλόφες», ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία. Οι άρον – άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία».    
 
Ανοχή τέλος για τους διαφωνούντες, λέει στην ουσία το Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση μετωπικής σύγκρουσης με την Αριστερή Πλατφόρμα, όμως, σημαίνει ότι ελήφθησαν αποφάσεις ακόμα και αν επισήμως μεταδίδεται ότι τα σημαντικά θα ανακοινωθούν από Δευτέρα.    
 
Η ασφαλέστερη προσέγγιση στο ερώτημα «ποιά είναι η καλύτερη Κυριακή για εκλογές, η 13η Σεπτεμβρίου, η 11η Οκτωβρίου, ή προς Νοέμβριο;» δεν είναι ημερολογιακή αλλά …μνημονιακή. Με βάση τις απαιτήσεις της συμφωνίας, που τον Σεπτέμβριο είναι λίγες και τον Οκτώβριο πάρα πολλές, η λογική δείχνει εκλογές είτε νωρίς τον Σεπτέμβριο είτε προς το τέλος Οκτωβρίου οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων, η πρώτη αξιολόγηση και θα ξεκινλησει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη στη γερμανική βουλή.       
 
Ο Πρωθυπουργός έχει καθημερινά συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεντρώνει απόψεις και εισηγήσεις προκειμένου να κατασταλάξει στις αποφάσεις του. Όπως και να έχει όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται σαν να έχει εισέλθει ήδη η πολιτική ζωή σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.   
 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *