Οι ραδιοερασιτέχνες την δεκαετία του 80

 

Ο ραδιοερασιτεχνισμός την δεκαετία του 1980 και ιδιαίτερα στο πρώτο μισό ήταν σε πλήρη έξαρση.Ηταν το ανδραγάθημα του κάθε νέου.Η θρυλική κατασκευή με την EL 504 την λυχνία η την 6146, ήταν από τις πιό διαδεδομένες.Η γοητεία του ραδιοφώνου ήταν εντελώς διαφορετική.Ηταν ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ του νέου και της νέας,γιατί τα πράγματα τότε ήταν πιό πουριτανικά,και το ράδιο ήταν το μέσο για να ερθουν σε επικοινωνία το αρσενικό με το θηλυκό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδιναν οι ραδιοερασιτέχνες στις συνομιλίες μεταξύ τους.Η συνομιλίες ξεκινούσαν με τον εξής τρόπο.εβγαινε στον αέρα ο πρώτος και έκανε την λεγόμενη κλήση πρός όλους.Αφού οτ εκανε αυτό για ενα 5λεπτο περίπου,στην συνέχεια έκανε ακρόαση αυτούς που τον έλαβαν και μετά του εδιναν απάντηση.Μόλις συνδέονταν μεταξύ τους,ξεκινούσε η συνομιλία που κυρίως ήταν για τεχνικά θέματα,αλλα όχι μόνο.

Η παρανομία και το κυνήγι της αστυνομίας

Η αστυνομία ανα διαστήματα και αν εντόπιζε κάποιους έβγαινε παγανιά,μετά απο εντολή του εισσαγγελέα για να τσακώσει τους πειρατικούς σταθμούς.Τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά εξοντωτικά πρόστιμα.Τότε απλά πηγαίναν τους ραδιοερασιτεχνες σε τακτική δικάσιμο.και εκεί αποφάσιζε το δικαστήριο την ποινή,που συνηθως ήραν 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Στο τέλος της δεκαετίας του 80 και με την απαρχή του επαγγελματικού ραδιοφώνου,άρχισαν οι ίδιοι οι ραδιοερασιτέχνες να σνομπάρουν την ιδιότητα τους,και προσπαθούσαν σχεδόν όλοι να το παίξουν επαγγελματίες.Αυτοί που παρέμειναν ρομαντικοί,απλά τους ξεπέρασε η εποχή,και ήταν σαν ένα είδος ξεπερασμένο και ντεμοντέ.

Στην Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούσαν χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από την Αθήνα.Στην Αθήνα υιοθετούσαν αριθμούς,κάτι που τους έκανε πιό απρόσωπους.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένους από τους πιό γνωστους ραδιοερασιτέχνες εκείνης της εποχής στην Θεσσαλονίκη.

Αλεξάντερ Σταύρος
104 Γιάννης
Φλιτς μαν μπου Παναγιώτης
Παλμερ Γιώργος
Εσμεράλντο Σακης
Τινέιτζερ Σακης
316 Νικος
DNA Γιωργος
Κάιζερ Γιώργος
Παράξενος Γιώργος
Υδροχόος Σακης
Σκάρλετ Δημήτρης
Ρονβισονας
Ανατόλια Ακης
5.0 Ακης
Μόντε Κάρλο Αργύρης
Τίγρης Βαγγέλης

Το άρθρο θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία. Εάν θέλετε κάτι να συμπληρώσετε και εσείς στο άρθρο,στείλτε μας email στο info@pame.gr

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *