Πύργο ύψους του ενός χιλιομέτρου φτιάχνουν στην Τζέντα

 

 

Ξεκινάει άμεσα, στην Σαουδική Αραβία, το χτίσιμο του μεγαλύτερου ουρανοξύστη του κόσμου που θα έχει ύψος… ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ! ένα ολόκληρο χιλιόμετρο!!!Πρόκειται για τον «Πύργο της Τζέντα» (Jeddah Tower) που αρχικά είχε ονομαστεί ο «Πύργος του Βασιλείου», ο οποίος θα έχει 170 ορόφους και ύψος 999.74 μέτρα.Για να πάρουμε μια μικρή ιδέα, για το τι μεγέθη και ύψη μιλάμε, να αναφέρουμε ότι ο γνωστός σε όλους μας Πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel) που κατασκευάστηκε το 1889, είχε ύψος μόλις 325 μέτρα και ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, μέχρι το 1931, όταν τον ξεπέρασε το Εμπάϊρ Στέϊτ Μπίλντινγκ (The Empire State Building) της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει 102 ορόφους και ύψος τα 448,67 μέτρα.Το Εμπάϊρ Στέϊτ υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 μέχρι και το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972.Σήμερα το Εμπάϊαρ Στέϊτ (μετά και την καταστροφή των Διδύμων Πύργων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) παραμένει το δεύτερο υψηλότερο κτήριο σε όλες τις ΗΠΑ, όταν το 2012 το ξεπέρασε το υπό κατασκευή Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1. 

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 είναι ένα κτίριο που ανήκει στο σύμπλεγμα κτιρίων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ως ο υψηλότερος ουρανοξύστης στο δυτικό ημισφαίριο. Από τις 30 Απριλίου 2012 αποτελεί το πιο ψηλό κτίριο στην Νέα Υόρκη, με ύψος 541 μέτρα όταν και ξεπέρασε σε ύψος το Εμπάϊρ Στέϊτ Μπίλντινγκ που έχει ύψος 448,67 μέτρα.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, μέχρι και το 2010 το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο δεν ξεπερνούσε τα 500-550 μέτρα περίπου. Μόλις πρόσφατα το 2010 κατασκευάσθηκε στο Ντουμπάϊ το Μπουρτζ Χαλίφα, (Burj Khalifa) που έχει 163 ορόφους και ύψος 828 μέτρα και το οποίο ξέφυγε κατά πολύ από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί κανείς για την αντοχή, την στασιμότητα και την μακροβιότητά του, αφού δεν έχει δοκιμαστεί στον χρόνο και έχει μόλις 5 χρόνια ζωής.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε, η κατασκευή του Πύργου της Τζέντα ξεφεύγει κατά πολύ από τις μέχρι τώρα συνηθισμένες κατασκευές και το ύψος κάποιων κτηρίων που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, και προχωράνε σε ένα πολύ παράτολμο και πρωτοφανές εγχείρημα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους!

Πριν συνεχίσουμε όμως, ας δούμε τι αναφέρει συγκεκριμένα το εν λόγω δημοσίευμα, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλει ο αγαπητός αδελφός Ι.Τ. και το οποίο  σας το παρουσιάζουμαι αυτούσιο:

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

«Σε ανταγωνισμό με τον εαυτό τους μπαίνουν οι αρχιτέκτονες που κατασκεύασαν τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, μέχρι σήμερα, το Μπουρτζ Χαλίφα (Burj Khalifa), καθώς ετοιμάζουν πιο ψηλό, που θα φτάνει το ένα χιλιόμετρο! (7 φωτό + βίντεο) Η αρχιτεκτονική εταιρεία των Adrian Smith και Gordon Gill, από το Σικάγο, το 2010 σχεδίασε το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τώρα ξεκίνησε για το νέο ρεκόρ της, τον “Πύργο της Τζέντα”  (Jeddah Tower), που αναμένεται να είναι έτοιμος το 2018.
Ο “Πύργος της Τζέντα”, που αρχικά είχε ονομαστεί ο “Πύργος του Βασιλείου”, θα ξεπεράσει κατά 171 μέτρα, περίπου, το Burj Khalifa -που είναι 828 μέτρα- καθώς το ύψος του θα φτάσει στα 999,74 μέτρα! Για αυτό το αρχιτεκτονικό επίτευγμα, το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 2,2 δις δολάρια (8,4 δισ. Ριάλ). Θα έχει 170 ορόφους, στους οποίους θα στεγάζονται ένα ξενοδοχείο, διαμερίσματα και γραφεία. Το έργο χρηματοδοτείται από την εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπεν Ταλάλ (Alwaleed bin Talal), ο οποίος λέει πως μετά την υπερπήδηση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για την εύρεση των πόρων, “τώρα είμαστε έτοιμοι για την οικοδόμηση ενός ορόφου κάθε τέσσερις ημέρες”».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *