Πώς κατέγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ τη μάχη της Βουλής και τις απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των ξένων εφημερίδων είναι η ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ελληνική Βουλή ενέκρινε τελικά την συμφωνία για το νέο μνημόνιο μετά από ολονύχτια συζήτηση. Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία ώθησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου. Παρά την υπερψήφιση, το Bloomberg σημειώνει ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για το κατά πόσο είναι σε θέση η Ελλάδα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της.

Ενώ εγκρίνεται η συμφωνία διάσωσης, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία, επισημαίνουν παράλληλα στον ιστότοπό τους οι New York Times.

Στο ίδιο πνεύμα και η Washington Post σχολιάζει ότι οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία έπειτα από μια σχεδόν 24ωρη μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας ο “κυβερνητικός συνασπισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς διαφωνούντες”.

Ο Guardian από την πλευρά του εστιάζει στην «άγρια εξέγερση» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός. Το άρθρο αναφέρει ότι οι «σκληροπυρηνικοί» του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ότι ξεπουλήθηκαν οι αξίες του κόμματος και δεν κρατήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Γερμανία έχει επιφυλάξεις για την συμφωνία και προτιμά την λύση ενός δανείου-γέφυρα.

Σε άρθρο της η Telegraph εξηγεί ότι αν και πέρασε από την βουλή η συμφωνία το τρίτο πακέτο διάσωσης, η κυβέρνηση έχει χάσει την πλειοψηφία στην βουλή καθώς χρειάστηκε η στήριξη της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού, τιτλοφορείται άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης των Times του Λονδίνου.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα βοηθήσει την χώρα να αποφύγει μια αθέτηση της καταβολής την ερχόμενη εβδομάδα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η οποία σχολιάζει ότι “έπειτα από μια μακρά και οξεία ολονύχτια συζήτηση», ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφάλισε την υποστήριξη των περισσότερων από 151 βουλευτών που χρειαζόταν για την έγκριση της συμφωνίας.

Ένας «τεράστιος αριθμός» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνησή του, σημειώνει παράλληλα ο Independent. Το πακέτο των 85 δισεκατομμυρίων εγκρίθηκε με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης έπειτα από μια ολονύχτια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Από την πλευρά του το BBC τόνισε την διάρκεια των συζητήσεων στην βουλή και την σύγκρουση του πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σύμφωνα με το βρετανικό κανάλι, μπορεί να πέρασε μεν η συμφωνία από την βουλή, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει πληρώσει βαρύ πολιτικό κόστος μετά την «αναγκαστική» στροφή προς της λιτότητα.

Αντίστοιχα και το CNBC αναφέρει ότι το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου ενέτεινε την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, τις οποίες μεταφέρει το CNBC, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα αυτό τον καιρό είναι ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζει στο άρθρο της για την ψηφοφορία στην Αθήνα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει την εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κόμμα του να βρίσκεται πλέον στο χείλος της κατάρρευσης.

Η Liberation τονίζει την παράδοξη απαίτηση της Γερμανίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο χωρίς να δέχεται όμως και μείωση του ελληνικού χρέους. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει και τον εσωκομματικό πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, μετά την αρνητική ψήφο στελεχών όπως η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Π. Λαφαζάνης και ο Γ. Βαρουφάκης.

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Τσίπρας πέρασε τη συμφωνία από τη Βουλή χάρη στην ψήφο της αντιπολίτευσης

«Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. To περιοδικό σημειώνει ότι «η συζήτηση διήρκεσε συνολικά 24 ώρες και τελικά η πλειοψηφία  των βουλευτών ψήφισε υπέρ μέσα σε κλίμα έντασης για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας» .

Το περιοδικό τονίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές αρνητικές ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε μόνο 118 ψήφους από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές».
 
Η Die Welt στο κύριο θέμα της γράφει: «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε το νέο πρόγραμμα βοήθειας που συνδέεται με μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αναγκαία απόφαση για την Ελλάδα».
  
Η Die Ζeit σημειώνει ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κάποιοι ακραίοι κύκλοι θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα, αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος».

«Η Ελληνική βουλή ψήφισε υπέρ του πακέτου των μεταρρυθμίσεων» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Tώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το απόγευμα τα μέτρα για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια» σημειώνει η FAZ.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει: «Οι Έλληνες είπαν  ναι στο σχέδιο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του πήραν τις ψήφους 118 από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαραίτητη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας πλειοψηφία των 120 βουλευτών. Ο κ. Τσίπρας μόλις ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την νέα βοήθεια θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, όπως ανέφεραν  κυβερνητικοί κύκλοι»

Η Sueddeutsche Ζeitung τέλος σημειώνει ότι «το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί στη συνέχεια και από τα επί μέρους κοινοβούλια. Η Bundestag αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *