Ποιοι δικαιούχοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στις 100 δόσεις

 

 

Η ψυχρολουσία για τους Έλληνες φορολογούμενους ξεκινά από μεθαύριο καθώς τότε τίθεται σε ισχύ η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις.

 

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ πολλοί κινδυνεύουν ακόμη και να τη χάσουν. Αυτό θα συμβαίνει στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή δε ρυθμίσει νέα φορολογική οφειλή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο η εγκύκλιος δεν λαμβάνει υπόψην τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα καθώς από τη στιγμή που θα ψηφιστεί οι τρέχουσες οφειλές θα πρέπει να πληρώνονται όχι εντός τριμήνου αλλά μέσα σε 30 ημέρες και όποιος δεν πληρώνει μέσα σε ένα μήνα θα χάνει τη ρύθμιση!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε αφήσει παράθυρο για επανεξέταση της αυτόματης αποβολής από τη ρύθμιση, όσων δεν καλύπτουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι είχαν ζητήσει να προστεθεί ο αυστηρός αυτός όρος στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων οι ανατροπές στη ρύθμιση ενεργοποιούνται από τις 15 Οκτωβρίου και αφορούν περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους και επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο μέχρι σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Με τις αλλαγές που έρχονται, η ρύθμιση των 100 δόσεων γίνεται ακριβότερη καθώς αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.
Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
• ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
• η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και
• το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ
Αυτό σημαίνει ότι όταν ο φορολογούμενος δεν εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις τότε αυτομάτως αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Ακόμη η διάρκεια της ρύθμισης των 100 δόσεων μπορεί να περιοριστεί αν διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια θα είναι τα οικονομικά κριτήρια.
H ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:
α) Δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπροθέσμων μη ρυθμισμένων οφειλών του,
β) Δεν έχει υπαγάγει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και
γ) Δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής είσπραξης για τις ανεξόφλητες, μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ατομικές ή από συνυποχρέωση/ συνυπευθυνότητα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *