Ποιες επιβαρύνσεις έρχονται από την 1η Ιουνίου

 

 

Την 1η Ιουνίου θα ακριβύνουν και θα συνεχίζουν να ακριβαίνουν έως τον Ιανουάριο του 2018 τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Μετά τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή αυξάνοντας τους φόρους και στην κατανάλωση. Με το μείγμα των φόρων που έχει επιλεγεί, το πιθανότερο είναι ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.

Η κατεύθυνση είναι καθαρά εισπρακτική, χωρίς αξιολόγηση για το εάν οι φόροι που επιβάλλονται μπορεί να εισπραχθούν ή εάν θα κάνουν μεγαλύτερη ζημία σε μια οικονομία που βάλλεται για περισσότερο από έξι χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και προβλέπουν ότι τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις θα αυξηθούν, συνεπεία της μείωσης της κατανάλωσης.

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από το 23% στο 24%), η αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ, στον καφέ και στα τσιγάρα είναι μερικά μόνον από τα νέα μέτρα που έρχονται, σταδιακά, τους επόμενους 18 μήνες. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, έρχεται να προστεθεί και η εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας των ακινήτων και συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ, που δίνει ένα ακόμα χτύπημα στους φορολογουμένους. Αν και ο ΕΝΦΙΑ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων (άνω του 80%), τώρα κι αυτό αναμένεται να πέσει, διογκώνοντας τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν φθάσει τα 87 δισ. ευρώ. Σε καθημερινές τους ανακοινώσεις, φορείς και επιχειρήσεις καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα που τίθενται σε ψηφοφορία σήμερα. Αλλά εις μάτην.

Όπως προκύπτει με βάση το πολυνομοσχέδιο, από τον Ιούνιο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2018 αυξάνονται:

• 2016: Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων, ο φόρος στα αμοιβαία κεφάλαια και στα μερίσματα, ενώ καταργείται η έκπτωση 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα στα Δωδεκάνησα και αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα. Από την 1η Ιουνίου 2016 αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.

• 2017: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα, επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στον καφέ, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ. Τέλος, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε υγραέριο, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.

• 2018: Από τον Ιανουάριο του 2018 επιβάλλεται φόρος στη διανυκτέρευση από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *