Πειραματικό μόριο «εξαλείφει» τη νόσο Αλτσχάιμερ από τον εγκέφαλο

 

 

Ένα νέο χημικό μόριο εξαφανίζει τις πλάκες β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο πειραματόζωων με νόσο Αλτσχάιμερ, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για αποτελεσματικότερη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου στο μέλλον.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας στη Σεούλ, με επικεφαλής τον Δρ Γιανγκσού Κιμ, παρατήρησαν ότι όταν πρόσθεσαν στο νερό που έπινε μια ομάδα ποντικών το μόριο EPPS, εξαφανίστηκαν οι πλάκες που σχηματίζει η πρωτεΐνη β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.

Το EPPS μοιάζει με την ταυρίνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται στα ενεργειακά ροφήματα. Η χορήγησή του στα τρωκτικά συντέλεσε σε ενίσχυση της μνήμης και της μάθηση, χωρίς να είναι σαφές μέσω ποιού βιολογικού μηχανισμού αυτό κατέστη εφικτό.

Το ERRS δεν φάνηκε να έχει τοξικές παρενέργειες στα πειραματόζωα, ακόμη και σε υψηλές δόσεις.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους κατ’ αρχήν σε μεγαλύτερα ζώα, για να δουν κατά πόσο το εν λόγω μόριο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας και τα περιστατικά της αυξάνονται διεθνώς κάθε χρόνο. Η αιτιολογία της νόσου είναι ουσιαστικά άγνωστη, αν και σε μικρό ποσοστό -κυρίως όταν η ασθένεια εμφανίζεται σε πιο μικρή ηλικία- φαίνεται ότι παίζει ρόλο η κληρονομικότητα.

Τα υπάρχοντα φάρμακα απλώς επιβραδύνουν τα συμπτώματα, ενώ όταν έχουν σχηματιστεί οι πλάκες του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες συμβάλλουν στη νευροεκφύλιση καταστρέφοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα, είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνσή τους.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διαφωνούν κατά πόσο οι πλάκες του β-αμυλοειδούς αποτελούν αιτία ή αποτέλεσμα της νόσου. Σύμφωνα πάντως με τον Δρ Κιμ «εφόσον βελτιώθηκε η μνήμη και η μάθηση των πειραματόζωων, αφότου το μόριο ERRS είχε εξαφανίσει τις πλάκες από τον εγκέφαλό τους, αυτό ενισχύει την πεποίθηση πως ο σχηματισμός των πλακών αποτελεί την αιτία για συμπτώματα, όπως η απώλεια της μνήμης στους ασθενείς».

Άλλοι ερευνητές χαρακτήρισαν «ενδιαφέρουσα» την κορεατική ανακάλυψη, αλλά εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο το μόριο ERRS θα έχει ανάλογη δράση και στους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *