Υπό διάλυση η Πρωτοβάθμια Υγεία

 

 

«Καταρρέει» η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 23 νομοί της χώρας δεν διαθέτουν ούτε έναν παιδίατρο στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας) ή συμβεβλημένο για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων! Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του επιστημονικού προσωπικού των πολυϊατρείων και των άλλων μονάδων υγείας που υπάγονται πλέον στο ΠΕΔΥ, στην Κέρκυρα υπάρχει σε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μόνο ένας οφθαλμίατρος και στην Ξάνθη τις απεικονιστικές ανάγκες του πληθυσμού προσπαθεί να καλύψει ένας ακτινολόγος.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Ψυχάρης και Αθανάσιος Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι σήμερα στο ΠΕΔΥ απασχολούνται περίπου 2.200 γιατροί (έναντι των 5.000 γιατρών που διέθεταν οι μονάδες και οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν η πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης θα προσλαμβάνονταν επικουρικοί και θα δρομολογούνταν συμβάσεις με εξειδικευμένους γιατρούς, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού. Όλα αυτά, ωστόσο, πάγωσαν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ομιλητές ανέφεραν επίσης ότι πολλές μονάδες του ΠΕΔΥ είναι χωρίς αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα οι γιατροί να γράφουν εξετάσεις και να παραπέμπουν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές μονάδες.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι μονάδες θα κληθούν να αναλάβουν την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, οι οποίοι -όπως είπαν – θα παραπέμπονται αναγκαστικά στα δημόσια νοσοκομεία.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *