Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα ζουν ένα θρίλερ

 

Ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση του ως λογιστής, ο Μιχάλης Χάνης, συνέχιζε να πληρώνει το στεγαστικό δάνειο για ένα μικρό σπίτι σε ένα προάστιο της Αθήνας, όπου ζει τα τελευταία 23 χρόνια. Αυτό βέβαια μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα. Η σύνταξή του μειώθηκε κατά 35% και μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες παλεύει να σώσει το σπίτι του από το κύμα κατασχέσεων, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. «Είναι σαν θρίλερ», λέει ο κ. Χάνης.

Ο 63χρονος συνταξιούχος δήλωσε ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει. «Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ. Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου», αναφέρει.

 Οι πιστωτές της χώρας έχουν πιέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει τη δημοπρασία των ιδιοκτησιών των οφειλετών συλλέγοντας δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τις ετοιμόρροπες ελληνικές τράπεζες. Τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται σε 119 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από τα μισά που έχουν δοθεί, με το 41% να είναι στεγαστικά. Η πραγματική πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με τρόπο που δίνει κάποια ελπίδα στους οφειλέτες, όπως στον κ. Χάνη, αλλά δεν υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα. Ίσως είναι αδύνατο να τετραγωνιστεί αυτός ο κύκλος. «Από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης, το καλοκαίρι του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λιγότερο μέσο πίεσης απέναντι στους δανειστές. Οι επικριτές λένε ότι κάνει τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, παρά τις υποσχέσεις να προστατεύσει τα σπίτια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι είναι ασφαλή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωση ανέφερε ότι οι πρώτες κατοικίες ήδη προστατεύονται σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες. Οι αρχές, πρόσθεσε, εξετάζουν περαιτέρω παρέμβαση για χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Όμως, την άνοιξη η κυβέρνησε ήρε την απαγόρευση πώλησης των στεγαστικών και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Το καλοκαίρι πέρασαν νέοι νόμοι που επέτρεψαν στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρούν μη συνεργάσιμοι», αναφέρουν οι New York Times.
Οι Έλληνες είναι έξαλλοι και νιώθουν προδομένοι. Σε μία καμπάνια που θυμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υποστηρικτές τους κάνουν διαμαρτυρίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα.
Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι φέτος έγιναν μόνο 500 πλειστηριασμοί και κανένας το 2015. Οι συμβολαιογράφοι λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών λέει ότι θα γίνουν πλειστηριασμοί για έως και 50.000 ακίνητα την επόμενη χρονιά. «Ο κόσμος πανικοβάλλεται. Δεχόμαστε περίπου 500 κλήσεις κάθε ημέρα», δήλωσε. Ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε πάγωμα κατασχέσεων για τις πρώτες κατοικίες με φορολογική αξία 300.000 ευρώ, αλλά δεν νομοθετήθηκε. Η αντιπολίτευση και άλλοι επικριτές σχολιάζουν ότι αυτό δεν έγινε γιατί στην Αθήνα βρίσκονταν οι εκπρόσωποι των δανειστών και θα είχαν ενστάσεις. Tα «κόκκινα» δάνεια έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολλές φορές, αλλά το θέμα παραμένει άλυτο.
Αν δεν λυθεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ρίξουν χρήματα στην οικονομία. Ήδη έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε τρία χρόνια. Οι δανειστές δεν σχολιάζουν επίσημα όσο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, ιδιωτικά όμως αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτολμήσει μία μονομερή ενέργεια την οποία ανακάλεσε. Η Τρόικα έχει επισημάνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ζητώντας να παταχθούν οι στρατηγικοί οφειλέτες, όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν. Τραπεζικοί αξιωματούχοι πρότειναν οι δημοπρασίες να γίνονται ηλεκτρονικά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των θυμωμένων πολιτών στα δικαστήρια. Εν τω μεταξύ, Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων όπως ο κ. Χάνης, πήρε δύο στεγαστικά δάνεια, το 2001 και το 2012, αξίας € 71.000. Μόλις είχε κοπεί η σύνταξη του, κι έτσι ζήτησε βοήθεια από τις τράπεζες, που τον συμβούλευσε να πάρει νέα δάνεια για την αποπληρωμή των παλαιών.
Ο κ. Χάνης έκανε αίτηση σε ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2010, στο αποκορύφωμα της κρίσης, το οποίο είχε ως στόχο να μειώσει τις μηνιαίες πληρωμές για τα άτομα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Περίπου 150.000 αιτήσεις εκκρεμούν. Οι ελπίδες του πλέον εναπόκεινται στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος του κ. Χάνη, δήλωσε ότι έχει εκπροσωπήσει περίπου 1.000 ανθρώπους τα χρόνια της κρίσης, χωρίς να περιλαμβάνει στον αριθμό όσους απλά του ζήτησαν συμβουλή. Για εκείνον, οι ελληνικές αρχές επικεντρώθηκαν περισσότερο στο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, παρά να τους δώσουν πληροφορίες για τις επιλογές τους. Πολλοί είναι απελπισμένοι λέει, προσθέτοντας ότι ένας πελάτης του πρόσφατα του είπε ότι είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει. Ο κ. Χάνης  θα συνεχίσει να παλεύει, ενώ θα κάνει έκκληση για αναστολή καθώς δεν μπορεί να κάνει τις πληρωμές.  
Πηγή: https://goo.gl/kZvNQY

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *