Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες με διαδικασίες “fast track”

 

 

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το ΕΣΡ και επιχειρώντας θεσμική εκτροπή, ανακοίνωσε πλέον και επισήμως κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενημέρωσε ότι η διαδικασία του διαγωνισμού θα προχωρήσει με διαδικασίες fast-track!

Μετά τη μεθόδευση για παράκαμψη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, και  την άκαρπη απόπειρα για συγκρότησή του όπως προβλέπει ο κανονισμός, η κυβέρνηση αποφασίζει να προκηρύξει τον διαγωνισμό έχοντας προαποφασίσει, αγνοώντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, να διανείμει τέσσερις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Η Ν.Δ αντιδρά παγίως στην επιχειρούμενη εκτροπή της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως “Αυτό που θέλουμε εμείς είναι όλη η διαδικασία να περνάει μέσα από το ΕΣΡ. Να μην είναι η ανεξάρτητη αρχή ένα αδειανό πουκάμισο αλλά να παίζει τον καταλυτικό ρόλο”.

Υπενθυμίζεται ότι την προαναγγελία της  νομοθετική ρύθμισης η οποία θα έρθει αύριο στη Βουλή  όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης , προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Ο κ. Βούτσης παρουσίασε την προπαρασκευαστική έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα από τέσσερα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας.

Βάσει της έκθεσης αυτής ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την αντιπολίτευση να αποσύρει τα επιχειρήματα περί απεριορίστων δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα ψηφιακή εποχή, να άρει την αρνητική της στάση και να ψηφίσει θετικά για την στελέχωση του ΕΣΡ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Ο κ. Νίκος Δένδιας επιφυλάχθηκε για το τεχνικό ζήτημα, με το οποίο καταπιάνεται η έκθεση και επέμεινε στις θεσμικές ενστάσεις, ώστε όλες οι αρμοδιότητες να περάσουν στο ΕΣΡ. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, εξηγώντας ότι τα σχετικά ζητήματα πρέπει να τα ορίσει το ΕΣΡ και όχι ο αρμόδιος υπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας είπε ότι “πάσχει θεσμικά η διαδικασία. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η έκθεση είναι ακριβής, αυτός που θα την εφαρμόσει θα έπρεπε να είναι αυτός που επέλεξε ο Συνταγματικός νομοθέτης -δηλαδή το ΕΣΡ και όχι ο υπουργός”.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι “η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να παραβιάσει τη νομιμότητα και το ενωσιακό δίκαιο. Μας χωρίζει το ζήτημα του καθορισμού του αριθμού των καναλιών. Εμείς λέμε ότι αυτή η αρμοδιότητα είναι του ΕΣΡ, που στελεχώνεται με τη σύμφωνη γνώμη των 4/5 της Διάσκεψης και όχι του υπουργού της κυβέρνησης ή της Βουλής”.

Σημείωσε, δε, ότι γεννιούνται υποψίες ότι “η έκθεση λέει αυτό που η κυβέρνηση θέλει”, ενώ πρόσθεσε ότι “στην έκθεση αναφέρεται ότι θα προκύψουν κάποιες δυσκολίες τεχνολογικές από το 2020 και μετά”.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) ανέφερε ότι “η έκθεση λέει ότι τα 12 κανάλια που έχουμε σήμερα, μέσα στην επόμενη δεκαετία με τις αλλαγές θα μπορούν να γίνουν 72. Λέει ότι, όπως έχουμε βάλει τους πολυπλέκτες, χάνουμε τέσσερις δυνατότητες, άρα πάμε στα οκτώ, εκ των οποίων τέσσερις δίνετε στη δημόσια τηλεόραση και τέσσερις βγάζετε σε δημοπρασία”. 

Τόνισε ακόμη ότι στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται αναφορά ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με τον αριθμό, με βάση τη βιωσιμότητα”.

“Η έκθεση είναι ταφόπλακα απόψεων ότι πρέπει να αποφασίζει υπουργός ή Βουλή. Αν τα ζητήματα είναι τεχνικά, τότε πρέπει να το πάτε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Είναι τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό. Αν το κάνετε αυτό και συμφωνήσετε με τη συνταγματική πρόβλεψη, θα συναινέσουμε” είπε ο κ. Θεοχάρης.​

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *