Ντάισελμπλουμ στον ΑΝΤ1: το ΔΝΤ θέλει τώρα αυτό που εμείς θα ξέρουμε το 2018

Σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, σε αποκλειστική δήλωση στον απεσταλμένο του ANT1 στην Ουάσινγκτον, Θανάση Τσίτσα, το να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών από την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί μεταξύ των εταίρων κοινό έδαφος για τους όρους διευθέτησης του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε «όπως ξέρετε, στο Eurogroup του Μαΐου βάλαμε ένα «πακέτο» (αποφάσεων) στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρέος. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε βήματα, αν είναι απαραίτητο. Το ΔΝΤ θα επανέλθει στο τέλος του χρόνου, ζητώντας μας (σημ: την Ευρωζώνη) να γίνουμε πιο ακριβείς. Θα δούμε πως θα πάει. Είναι σημαντικό και για εμάς και για την Ελλάδα, το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο». 

Αποφεύγοντας να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών απο την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup λέει «όχι δεν το νομίζω. Υπάρχει ένα θέμα «χρόνου». Εκείνοι θέλουν να έχουν νούμερα για την ανακούφιση του χρέους ήδη από τώρα, κάτι που το καταλαβαίνω, διότι πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς, μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αυτό αφορούν οι μεταξύ μας συνομιλίες. Σήμερα είναι πολύ νωρίς». 

Κληθείς από τον Θανάση Τσίτσα να απαντήσει αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται κάποια σενάρια για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι «όλοι προετοιμαζόμαστε», ενώ ερωτηθείς αν αισθάνεται αισιόδοξος ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε «είμαι αισιόδοξος, πάντοτε είμαι. Είναι απαραίτητο για την Ελλάδα, πρωτίστως για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρώπη».

Όλα “στον αέρα” για υποδόση και χρέος

Τροχάδην δύο μηνών για την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης, αφού ξεπεράσει τον αυριανό σκόπελο της υποδόσης των 2,8 δις έχει μπροστά της η Κυβέρνηση. Η Αθήνα επιδιώκει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να επιβεβαιωθεί ότι εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, ώστε να έρθει η ώρα των αποφάσεων για το χρέος, από τις οποίες θα εξαρτηθεί η συμμετοχή του Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με το Reuters πάντως, που επικαλείται άριστα ενημερωμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θα δώσει άλλα λεφτά για την Ελλάδα, θα μείνει όμως μέλος του κουαρτέτου, σε ρόλο ειδικού συμβούλου.

«Το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα «θα μείνει στο τραπέζι» αποδεχόμενο έναν ρόλο «ειδικού συμβούλου με περιορισμένες αρμοδιότητες». Ο ρόλος του δεν θα προβλέπει την συμμόρφωση της Ελλάδας και ελέγχους κάθε τρεις μήνες ούτε θα είναι απλά η παροχή τεχνικής βοήθειας. Θα είναι π.χ. υπεύθυνο για να σχεδιάζει συγκεκριμένες προτάσεις συμφωνιών και κείμενα διαπραγμάτευσης, συντονιζόμενο με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά» αναφέρει το πρακτορείο.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *