Μεταφορά προσφύγων από την Χίο στην Κω

 

 

Μεταφορά προσφύγων από την Χίο στην ΚΜε 174 μετανάστες και πρόσφυγες, που τελικά πείσθηκαν να μεταφερθούν οικειοθελώς από τη Χίο στην Κω, αναχώρησε το απόγευμα από το λιμάνι των Μεστών το ναυλωμένο από το υπουργείο ναυτιλίας πλοίο «Τέρα Τζετ». Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές φιλοξενίας στη Χίο, μετά τον εγκλωβισμό στα νησιά προσφύγων, που που εισήλθαν στη χώρα μετά την 20η Μαρτίου- ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, στο βόρειο Αιγαίο σήμερα εγκλωβισμένοι, καταγεγραμμένοι στα hot spots βρισκόταν 7.091 άτομα. Από αυτούς στη Χίο ζούσαν 2.418 άτομα, κυρίως σε οργανωμένες δομές που η δυνατότητα φιλοξενίας δεν ξεπερνά τα 1.000 άτομα.

Η επιχείρηση μεταφοράς ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, όμως δεν κατέστη δυνατή αφού την τελευταία στιγμή οι 220 από τους συνολικά 300 αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις 10 το πρωί ήταν μόλις 80 οι μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν δεχθεί να μετακινηθούν στην Κω. Κι αυτό, επειδή όλοι ζητούν επιτακτικά να πάνε στον Πειραιά και όχι σε άλλο νησί, αλλά και γιατί φοβούνται μήπως και τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία.

Τελικά, η προσπάθεια στελεχών της Αστυνομίας και μεταφραστών ευοδώθηκε αφού πείσθηκαν να μετακινηθούν άτομα που διέμεναν κυρίως σε ανοικτές δομές στην πόλη της Χίου.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *