Μάχη για να μη βυθιστεί το Παναγία Τήνου

 

 

Στο χειρότερο δυνατό σημείο του λιμανιού του Πειραιά το παροπλισμένο, εγκαταλελειμμένο και κατασχεμένο λόγω οφειλών της πλοιοκτήτριας Ventouris Sea Lines στο ΝΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβατηγό οχηματαγωγό «Παναγία Τήνου», ξεκίνησε να βυθίζεται το πρωί της Τρίτης. Το σημείο είναι κρίσιμο καθώς βρίσκεται μεταξύ των προβλήτων που προσορμούν οι γραμμές της Κρήτης και οι γραμμές των Κυκλάδων. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η αυξημένη λόγω εορτών του Πάσχα επιβατική κίνηση επιτείνει το πρόβλημα.

Πάντως, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΛΠ το πλοίο επρόκειτο να εκπλειστηριαστεί έναντι οφειλών ελλιμενισμού προς την εισηγμένη, απόφαση όμως που δε μπόρεσε να ληφθεί λόγω και της αδυναμίας του ΔΣ να συγκληθεί εδώ και 2 βδομάδες εξαιτίας αντιδράσεων εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση.

Το πλοίο έχει ναυπηγηθεί το 1972 και είναι μήκους 117 μέτρων και ολικής χωρητικότητας (GT) 5,122 τόνων.

Στο σημείο του εν εξελίξει ναυαγίου έσπευσαν ρυμουλκά, δύτες και εταιρείες αντιρύπανσης προκειμένου αφενός να ελεγχθεί η κλίση την οποία έχει πάρει και αφετέρου να αποτραπεί ρύπανση των υδάτων.

Από το υπουργείο ναυτιλίας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Για περιστατικό κλίσης λόγω εισροής υδάτων από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία του Ε/Γ – Ο/Γ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ”, το οποίο είναι πρυμνοδετημένο πλησίον της πύλης Ε4 του Λιμένα Πειραιά, ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Άμεσα, υπό το συντονισμό του Κ.ΕΠΙΧ., στην περιοχή έσπευσαν πέντε 5 ρυμουλκά προκειμένου συνδράμουν στην επιχείρηση σταθεροποίησης και επαναφοράς του πλοίου, ενώ πλωτό φράγμα ποντίστηκε προληπτικά πέριξ του πλοίου. Επιπρόσθετα, ενεργοποιήθηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης της Λιμενικής Αρχής Πειραιά και ελήφθησαν μέτρα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, δύτες καταδύθηκαν στην περιοχή προς εκτίμηση της κατάστασης. Για το περιστατικό, ενημερώνεται διαρκώς ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ στο σημείο μετέβη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος.

Στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση. Προανάκριση, για το περιστατικό, διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ εξελίξεις επιχείρησης θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *