Η καταραμένη βίβλος που ζυγίζει 74 κιλά! Το βιβλίο του μεσαίωνα που μας λέει για τον Εωσφόρο

Λίγα είναι τα χειρόγραφα που καλύπτονται με ένα τόσο πυκνό πέπλο μυστηρίου όπως το περίφημο Codex Gigas, τον «τεράστιο κώδικα» που είναι το μεγαλύτερο χειρόγραφο που διασώθηκε από την σκοτεινή εποχή του Μεσαίωνα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο τόσο μεγάλο που για τις σελίδες του και το δέσιμο του χρησιμοποιήθηκαν τα δέρματα 160 ζώων. Δεν είναι όμως το μέγεθος του που αφήνει τους ιστορικούς στην κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό.Το βιβλίο θεωρείτε καταραμένο καθώς περιέχει φρικιαστικές έγχρωμες απεικονίσεις του ίδιου του Σατανά.

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Daily Mailη η αξία του συγκεκριμένου μακάβριου χειρόγραφου θεωρείται ανεκτίμητη και φυλάσσεται στην Εθνική βιβλιοθήκη της Σουηδίας στην Στοκχόλμη.

Ένα εκπληκτικό στοιχείο είναι ότι το χειρόγραφο έχει βάρος 74 κιλά και χρειάζεται να το κρατούν δύο άνθρωποι για να μπορέσει κάποιος να το αναγνώσει.Μυστήριο παραμένει το πώς κατασκευάστηκε η «καταραμένη βίβλος», αλλά υπάρχει ένας σκοτεινός θρύλος που συνοδεύει το αρχαϊκό σύγγραμμα.

Σύμφωνα με αυτή την δοξασία, είναι έργο ενός καλόγερου, που τον μεσαίωνα είχε καταδικαστεί να τον χτίσουν ζωντανό μέσα στους τοίχους του μοναστηριού, επειδή έσπασε τον όρκο του μοναστικού βίου.Για να γλιτώσει από αυτή την αποτρόπαιη τιμωρία υποσχέθηκε να γράψει μέσα σε μια μόνο νύχτα ένα βιβλίο που να περιέχει το σύνολο των ανθρώπινων γνώσεων.

Όπως θέλει ο θρύλος, καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα ο καλόγερος απελπίστηκε και ζήτησε την βοήθεια του διαβόλου, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα την ίδια του την ψυχή.Ο Εωσφόρος δέχτηκε την συμφωνία και υπέγραψε μάλιστα το έργο του προσθέτοντας μέσα ένα πορτρέτο του εαυτού του.

Σύμφωνα πάντως με μια πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του National Geographic, η ανάλυση της γραφής του χειρόγραφου απέδειξε ότι το έργο συγγράφτηκε αποκλειστικά από ένα χέρι….Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε κατασκευάστηκε από συντεθλιμμένα σκαθάρια και άλλα έντομα.

Σύμφωνα με τους ιδικούς, θα χρειαζόταν πέντε χρόνια ασταμάτητου γραψίματος προκειμένου ένας άνθρωπος να ολοκληρώσει την συγγραφή του τεράστιου χειρόγραφου.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *