Φίλης: Τα σχολεία θα έχουν βιβλία και δασκάλους

 

Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια για προσλήψεις 21.000 εκπαιδευτικών και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση πρόσληψης επιπλέον 800 εκπαιδευτικών για ευπαθείς ομάδες και πρόσφυγες», είπε ο υπουργός Παιδείας.Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αλλαγές που προωθεί στο υπουργείο Παιδείας στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση με τον Νίκο Φίλη να πανηγυρίζει, υποστηρίζοντας ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία θα έχουν βιβλία και καθηγητές!

Ο ίδιος δε μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων του κοινοβουλίου  κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της παιδείας και την υπονόμευση του δημόσιου σχολείου, ενώ όπως είπε ο υπουργός, η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

«Εν μέσω θέρους η κυβέρνηση φέρνει νέες αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αντι να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο επιχειρεί να κοντύνει το ιδιωτικό. Αντί να αξιολογήσει δομές και εκπαιδευτικούς επιχειρεί μονιμοποίηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Εμείς δηλώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε μαύρη εργασία. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας κυριευόμενο από ιδεοληψίες έναντι του  ιδιωτικού τομέα προσπαθεί να αναιρέσει το δικαίωμα της επιλογής και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη δυνατότητα διαφοροποίησης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δεν θα μπορεί να διαφυλάξει ιδιαιτερότητα. Δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει εκπαιδευτικό αν αυτός δεν αποδίδει. Δεν προστατεύει τον καλό εκπαιδευτικό αλλά αυτόν που δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με ευσυνειδησία» ανταπάντησε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Φίλης είπε ότι «ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα κεντρικό πολιτικό ενδιαφέρον μέσα στο θέρος. Η κυβέρνηση το πρωί απάντησε σε ένα επεισόδιο που έγινε στο ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας ότι μετά τις διακοπές θα υπάρξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και είδαμε ότι και ο κ Μητσοτάκη με την δική του πρόταση συμφωνεί σε αυτό» είπε για να προσθέσει «Αυτός θα είναι ο αγιασμός της Βουλής για την εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση για την παιδεία θα αναδείξει τις μεγάλες ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου από την μια και την μετατροπή του σε ένα αγοραίο πράγμα από την άλλη. Στο μυαλό μας έχουμε την φράση από τον κ. Μητσοτάκη ότι οι μαθητές είναι πελάτες. Αυτή η φράση έδειξε την επιδίωξη της ΝΔ για την εμπορευματοποίησης παιδείας.  Θέλει την υπονόμευση του δημόσιου σχολείου».

«Στις 12 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς κενά σε προσωπικό και βιβλία. Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια για προσλήψεις 21.000 εκπαιδευτικών και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση πρόσληψης επιπλέον 800 εκπαιδευτικών για ευπαθείς ομάδες και πρόσφυγες» είπε ο Φίλης σε άλλο σημείο υποστηρίζοντας ότι το 2017 θα καταργηθεί «το μνημονιακό καθεστώς αδιοριστίας».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφύγων είπε ότι «στην χώρα μας υπάρχουν 22.000 προσφυγόπουλα από 1 μηνός έως 18 ετών. Σταδιακά τα προσφυγόπουλα πρέπει να μπουν στην τυπική εκπαίδευση. Αυτό χρειάζεται προετοιμασία. Θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής προκειμένου εκεί να μάθουν ελληνικά και μια ξένη γλώσσα» και πρόσθεσε «πρέπει να υπάρξει συνύπαρξη των παιδιών στο προαύλιο. Να παίξουν, να κάνουν γυμναστική ή πολιτισμικά προγράμματα και να μιλήσουν την γλώσσα του σώματος…».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *