Ερχονται τα πρώτα drones που θα επιτηρούν τα ελληνικά σύνορα

Ηρθε η ώρα των drones, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση των συνόρων μας και για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Τα πρώτα υπερσύγχρονα drones (UAV), τύπου Heron, αναμένονται σε λίγες εβδομάδες και πρόκειται να εγκατασταθούν στην καρδιά του Αιγαίου και όχι στη Λάρισα όπως είχε αρχικά προταθεί (σ.σ. για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το ακριβές σημείο απ΄όπου θα επιχειρούν τα drones).

Τα Heron νοίκιασε η χώρα μας από το Ισραήλ με τη μέθοδο του leasing για τρία χρόνια με προοπτική ανανέωσης της σύμβασης για άλλα τρία χρόνια.

Της εγκατάστασης των ισραηλινών drones θα προηγηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού καθ΄ότι ο χειρισμός τους και η τεχνική τους υποστήριξη θα γίνεται αποκλειστικά από Ελληνες και τα δεδομένα που θα παρέχουν θα είναι μόνον για ελληνική αμυντική και επιχειρησιακή  χρήση. Εξυπακούεται ότι για να είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμα θα περάσει ικανός χρόνος για εκπαίδευση.

Τα ισραηλινής κατασκευής drones που ενοικιάζει η χώρα μας θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας,. Είναι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 πόδια, φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο «τεχνικής νοημοσύνης».

Ισχυρή αντοχή

Εφοδιασμένα  με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, τα Heron, κατά τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέρουν ισχυρή επιχειρησιακή αντοχή σε ένα ευρύ πεδίο αποστολών, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση καθώς και η διαχείριση καταστροφών.

Την ίδια ώρα η εξαγγελία που έκανε προ εξαμήνου  ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την κατασκευή ενός εθνικού UAV φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά. Την Τετάρτη ο υπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αρχίσει η ελληνική σχεδίαση και παραγωγή με την στήριξη της ΕΕ του πρώτου «εθνικού drone» για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δυο λόγια θα χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα για την κατασκευή ενός εθνικού drone.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται συχνά στην περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης που αξιοποιεί την χώρα μας και ενισχύει την εθνική άμυνα. Μ΄ένα κονδύλι 27 εκατ. ευρώ η  ΕΕ ενισχύει οικονομικά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας. Και τούτο επειδή λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και το ασταθές πολιτικό τοπίο.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →