Δικαστική κρίση στις ΗΠΑ: Ισχυρός εισαγγελέας που ερευνά συνεργάτες του Τραμπ αρνείται να παραιτηθεί

Με γοργούς ρυθμούς κλιμακώνεται μία νέα εστία κρίσης στις ΗΠΑ καθώς ο πανίσχυρος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Τζέφρι Μπέρμαν, το γραφείο του οποίου ερευνά τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρουαθώς και άλλους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν παραιτείται, λίγες ώρες αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι πρόκειται να αντικατασταθεί.

Η ασυνήθιστη ανακοίνωση του Μπέρμαν προμηνύει μια έντονη αντιπαράθεση με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σημαντική αυτή θέση, σε μία χρονιά που ο Τραμπ επιδιώκει την επανεκλογή του.

«Ενημερώθηκα από ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ‘παραιτούμαι’ από τη θέση του εισαγγελέα. Δεν έχω παραιτηθεί και δεν έχω πρόθεση να παραιτηθώ από τη θέση μου, στην οποία διορίστηκα από τους δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης», τόνισε ο Μπέρμαν σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι να επικυρωθεί από τη Γερουσία ο υποψήφιος που θα προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος για τη θέση, «οι έρευνες του γραφείου θα συνεχιστούν χωρίς καθυστέρηση ή διακοπή».

Ο εισαγγελέας Τζέφρι Μπέρμαν εξέδωσε την Παρασκευή το βράδυ μια ασυνηθιστη ανακοίνωση (AP Photo/Jim Mustian)

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, επεσήμανε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να προτείνει τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ Τζέι Κλέιτον για να αντικαταστήσει τον Μπέρμαν.

Σειρά ερευνών

Από τον Ιανουάριο του 2018 που διορίστηκε στη θέση του εισαγγελέα του Μαχνάταν ο Μπέρμαν έχει ερευνήσει αρκετά πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Αμερικανού προέδρου: Επέβλεψε τη δίωξη εναντίον του Μάικλ Κόεν, του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, παρέπεμψε σε δίκη δύο συνεργάτες του Τζουλιάνι και ξεκίνησε έρευνα για τις προσπάθειες του τελευταίου να αναζητήσει πληροφορίες στην Ουκρανία για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, πολιτικού αντιπάλου του Αμερικανού προέδρου.

Για το διάστημα που η Γερουσία εξετάζει την υποψηφιότητα του Κλέιτον, ο Τραμπ διόρισε τον Κρεγκ Καρπενίτο, νυν εισαγγελέα του Νιού Τζέρσι, ως μεταβατικό εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας, εξήγησε ο Μπαρ στην ανακοίνωσή του.

Ο Μπέρμαν είχε αντικαταστήσει τον Πίτερ Μπαράρα, ο οποίος αποπέμφθηκε λίγο αφού ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ.

Ο Μπαράρα σχολίασε ότι είναι περίεργος ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέχθηκαν για την αντικατάσταση του Μπέρμαν. «Για ποιο λόγο ο πρόεδρος διώχνει τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας, τον οποίο έχει επιλέξει ο ίδιος, πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές;», διερωτήθηκε στο Twitter.

Ο Μπέρμαν δεν διορίστηκε στη θέση του εισαγγελέα από τη Γερουσία, όπως γίνεται συνήθως, αλλά από τους δικαστές της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Για τον λόγο αυτό δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν ο Μπαρ μπορεί να τον αποπέμψει.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →