Διευκρινίσεις ΚΕΕΛΠΝΟ και αντιπαραθέσεις για τα κρούσματα ελονοσίας

 

 

«Τα 4 σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας, τη φετινή περίοδο, έως τώρα, δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τον θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με την απαγόρευση αιμοδοσίας σε 12 δήμους της χώρας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Εχουν καταγραφεί 7 (2009), 4 (2010), 42 (2011), 20 (2012), 3 (2013), 0 (2014), 6 (2015) περιστατικά.

«Κανένα από τα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μετάδοσης της ελονοσίας μέσω μετάγγισης αίματος, το Κέντρο υποστηρίζει ότι εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, με αποκλεισμό από αιμοδοσία των λεγόμενων «επηρεαζόμενων περιοχών».

Δύο μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, είχε ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η ελονοσία, ενώ είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου. Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο, ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Δεν μερίμνησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών».

Θέση επί του ζητήματος έλαβε και η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για σοβαρά ερωτήματα, που δημιουργούν οι πληροφορίες για την κατάσταση καραντίνας 12 δήμων, και εγκαλώντας τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. «Ηδη υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αιμοδοσία. Ο αρμόδιος υπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί ο ίδιος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, εγκαλώντας τον για αδυναμία έγκαιρης πρόληψης, καθώς και για σοβαρές δυσλειτουργίες. Με όλα αυτά διαμορφώνεται μια ζοφερή εικόνα για τη χώρα μας. Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει κυβέρνηση; Τι κάνει ο πρωθυπουργός;», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.

Την πλήρη ενημέρωσή του για τα κρούσματα ελονοσίας και τις περιοχές όπου αυτά έχουν παρουσιαστεί ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μέσω δύο επιστολών που απέστειλε χθες, στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και προς τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Συγκεκριμένα, ζητεί να ενημερωθεί για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και για τις περιοχές όπου αυτά έχουν παρουσιαστεί, προκειμένου να προβεί ο ΠΙΣ στις ανάλογες ενέργειες ως έχει υποχρέωση από τη νομοθεσία και τον θεσμικό του ρόλο.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *