Ανακοινώθηκαν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του Π.Ε.Δ.Υ

 

 

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Οι γιατροί και το προσωπικό θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, καλύπτοντας τους ασθενείς έως τις 9.30 το βράδυ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Μέχρι σήμερα ισχύει ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Την αλλαγή επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Ξανθός διευκρινίζει ότι οι δύο βάρδιες θα είναι από 7.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 2.30 έως τις 9.30 το βράδυ. Σε περιπτώσεις που κάποια ιατρική ειδικότητα είναι μοναδική, θα μπορεί να ορίζεται διαφορετικό ωράριο για τον γιατρό.

Κριτήρια
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ωράριο κάθε μονάδας θα καθορίζεται από τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οποία υπάγεται. Θα λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο προσωπικό, ο εξοπλισμός και η βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Οι παραπάνω δομές έχουν ενταχθεί από το 2014 στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με σκοπό να παρέχεται ενιαία εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα στο σύνολο των πολιτών. Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν έχει αποδώσει, καθώς είναι υποστελεχωμένες και ελλιπώς χρηματοδοτούμενες.

Οι 5.500 γιατροί που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν τότε να επιλέξουν εάν ήθελαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση και κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. Παρέμειναν οι 2.500, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε υπολειτουργία.

Οπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το «Εθνος», στα επείγοντα μεγάλων νοσοκομείων παρατηρείται συνωστισμός την ώρα που οι διάδρομοι των πολυϊατρείων παραμένουν έρημοι. Για να καλυφθούν τα κενά, προκηρύχθηκαν πανελλαδικά 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, αλλά ανταποκρίθηκαν μόλις 170…

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *