Διαστημική τουαλέτα στέλνει η NASA στον ΙSS

Μία νέα τουαλέτα μηδενικής βαρύτητας θα στείλει η NASA για δοκιμή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική αποστολή στο φεγγάρι. Η αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων τουαλέτα θα αποσταλεί στο διάστημα με φορτηγό διαστημόπλοιο.Στην επόμενη αποστολή της NASA στη σελήνη αναμένεται να συμμετέχει και γυναίκα αστροναύτης, για αυτό και η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος σχεδίασε μία τουαλέτα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει στον ίδιο βαθμό και τα δύο φύλα, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… φιλικά προς το γυναικείο φύλο.

Η νέα αυτή διαστημική τουαλέτα φέρει την ονομασία «Σύστημα Καθολικής Διαχείρισης Αποβλήτων» (Universal Waste Management System) και είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο. Η λειτουργία της βασίζεται σε ένα αποχετευτικό σύστημα κενού, ειδικά κατασκευασμένο για περιβάλλοντα μηδενικής βαρύτητας.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, η νέα αυτή τουαλέτα αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον ISS. Το βάρος της ανέρχεται σε 45 κιλά και το ύψος της σε 71 εκατοστά, με την τουαλέτα να είναι κατά 65% μικρότερη και 40% ελαφρύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται τώρα.

Η αστροναύτης της NASA Τζέσικα Μέιρ παρομοίασε τη λειτουργία της διαστημικής τουαλέτας με αυτή μιας ηλεκτρικής σκούπας. «Φανταστείτε ότι έχετε μία ηλεκτρική σκούπα και ρουφάτε τα πάντα προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία σχετική κοινοποίηση της στο Twitter.

Ακόμη, οι διαστημικές τουαλέτες διαθέτουν την τεχνολογία να επεξεργάζονται και να ανακυκλώνουν τα ανθρώπινα ούρα, μετατρέποντας τα εκ νέου σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες. Όπως αναφέρει με μικρή δόση χιούμορ η Μέιρ, στον ISS «ο σημερινός καφές είναι και ο αυριανός καφές».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →