Δεν είναι έγκλημα να κλέβεις αν πεινάς απεφάνθη το Ιταλικό Δικαστήριο

 

 

Ο Ρόμαν Οστριάκοβ, ένας άστεγος άντρας έκλεψε τα τρόφιμα αυτά «λόγω της άμεσης και ουσιαστικής ανάγκης του για τροφή», αποφάσισε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας και «ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έγκλημα». Η κλοπή μικρής ποσότητας τροφίμων για να εξορκίσει κάποιος την πείνα του δεν είναι έγκλημα, αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας, αθωώνοντας έναν άστεγο που έκλεψε τυρί και λουκάνικα αξίας € 4,07 από ένα σούπερ μάρκετ.

Ένας πελάτης του σούπερ μάρκετ ενημέρωσε την ασφάλεια του, το 2011, ότι ο Οστριάκοβ επιχειρούσε να φύγει από το κατάστημα που βρίσκεται στην Γένοβα με δύο κομμάτια τυρί και ένα πακέτο λουκάνικα στην τσέπη του, χωρίς να πληρώσει για αυτά.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Οστριάκοβ είχε πληρώσει μόνο για ένα πακέτο κριτσίνια.

Το 2015, ο Οστριάκοβ καταδικάστηκε για κλοπή και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και πρόστιμο € 100.

Για τους δικαστές, το «δικαίωμα στην επιβίωση υπερισχύει του δικαιώματος στην ιδιοκτησία», έγραψε στο εντιτόριαλ της η εφημερίδα «La Stampa».

Σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, η απόφαση του Αρείου Πάγου «θυμίζει σε όλους μας ότι σε μια πολιτισμένη χώρα κανένας δεν αξίζει να λιμοκτονεί», πρόσθεσε ο αρθρογράφος.

Ένα άλλο άρθρο στην «Corriere della Sera» έγραψε ότι οι στατιστικές δείχνουν πως 615 άτομα προστίθενται στις «τάξεις των φτωχών» στην Ιταλία κάθε μέρα – και πως θα ήταν «αδιανόητο ο νόμος να μην λάβει υπόψη του αυτήν την πραγματικότητα».

Επέκρινε δε το γεγονός ότι μια υπόθεση που αφορά την κλοπή εμπορευμάτων αξίας κάτω των € 5 απασχόλησε σε τρεις γύρους τα δικαστήρια προτού αποπεμφθεί.

Η «ιστορική» αυτή απόφαση είναι «σωστή και επίκαιρη», έγραψε ο Italiaglobale.it – και προέρχεται από την αντίληψη «κυρίαρχη στον δυτικό κόσμο μας για αιώνες – αυτή του ανθρωπισμού».

Ωστόσο, η περίπτωσή του στάλθηκε στο εφετείο αρχικά με το σκεπτικό ότι το αδίκημα έπρεπε να μετατραπεί σε απόπειρα κλοπής, καθώς όπως υποστήριξε ο Οστριάκοβ δεν είχε εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις του καταστήματος, όταν συνελήφθη.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, όμως, το οποίο εξετάζει μόνο την εφαρμογή του νόμου και όχι τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, έλαβε μια απόφαση τη Δευτέρα, τελική και αμετάκλητη, που ανατρέπει εντελώς αυτήν την πεποίθηση.

«Η κλοπή μικρών ποσοτήτων τροφίμων για να ικανοποιηθεί μια ζωτική ανάγκη δεν συνιστά έγκλημα», έγραψε στην απόφαση του το δικαστήριο.

«Η κατάσταση του εναγομένου και οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η κλοπή των εμπορευμάτων -για να ικανοποιηθεί η άμεση και ουσιαστική ανάγκη του για σίτιση, είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη», υποστήριξαν οι δικαστές.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *