Ευτυχώς διασώθηκε η άσπρη φράουλα

 

 

Οι άσπρες φράουλες ή ανανοφράουλες είναι ένα παράξενο και εξωτικό φρούτο που κινδύνευε με εξαφάνιση πριν διασωθεί από μια ομάδα Ολλανδών αγροτών.Το 2003 αυτή η παράξενη ποικιλία φράουλας είχε σχεδόν εξαφανιστεί, όμως χάρη στην έγκαιρη δράση αυτών των αγροτών συνεχίζει να υπάρχει σήμερα, χωρίς να διατρέχει πλέον κίνδυνο.

Στις σημερινές αγορές υπάρχουν πολλά εξωτικά φρούτα που είναι «σπάνια», είτε επειδή καλλιεργούνται δύσκολα είτε επειδή παράγουν καρπούς μία ή δύο φορές το χρόνο. Αυτή είναι η περίπτωση της άσπρης φράουλας, η οποία είτε δεν υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου είτε υπάρχει σε τόσο περιορισμένες ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την ύπαρξή της.

Ονομάζεται είτε ανανοφράουλα είτε άσπρη φράουλα και έχει γεύση που θυμίζει πολύ αυτή του ανανά, όμως πρόκειται πραγματικά για μια ποικιλία φράουλας.Λέγεται ότι κατάγεται από τη Χιλή, όμως μετά το 1700 εξήχθη στη Γαλλία και από εκεί μεταφέρθηκε σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Αυτό το μικρό φρούτο είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών φράουλας (της Fragaria virginiana και της Fragaria chiloensis), και τα δύο αμερικανικής προέλευσης. Στο υβρίδιο, που δημιουργήθηκε κατά λάθος, δόθηκε η ονομασία Fragaria x ananassa για να υποδεικνύεται ότι ήταν εξ αρχής υβρίδιο και να γίνεται αναφορά στο άρωμα και στη γεύση ανανά που χαρακτηρίζουν αυτή τη φράουλα (ananassa).

Ενώ οι άσπρες φράουλες κάποτε πωλούνταν στις αγορές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής (όπου αναπτύσσονταν εύκολα), η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγρότες σε άλλα μέρη του κόσμου οδήγησε σε μείωση της φύτευσης και της καλλιέργειάς τους, προκαλώντας σχεδόν την εξαφάνιση της ποικιλίας.

Όμως το 2003 μερικοί Ολλανδοί αγρότες αποφάσισαν να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους για να σώσουν το απειλούμενο είδος και να το ξαναφέρουν στη Γαλλία για εμπορικούς σκοπούς.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο:Τα 5 καλύτερα αντιφλεγμονώδη φρούτα.

Γνωρίσματα των άσπρων φραουλών ή ανανοφραουλών

  • Στις ισπανόφωνες χώρες το φρούτο αυτό ονομάζεται συχνά «λευκή ψυχή».
  • Αυτό το μικρό φρούτο χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμα και την έντονη γεύση του ανανά, ειδικά όταν ωριμάζει πλήρως.
  • Αντίθετα με τις κοινές κόκκινες φράουλες, αυτή η ποικιλία είναι λευκή και έχει κόκκινες κηλίδες και πράσινα φύλλα.
  • Το φυτό της άσπρης φράουλας είναι αρκετά ανθεκτικό απέναντι στις ασθένειες όμως η καλλιέργειά του σπάνια είναι προσοδοφόρα, επειδή ένας μεγάλος αριθμός καρπών δεν ωριμάζουν, δεδομένου του συνολικού αριθμού καρπών ανά φυτό.
  • Θεωρείται ότι η διατροφική αξία της άσπρης φράουλας είναι παρόμοια με εκείνη της κοινής φράουλας, όμως αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Νερό φράουλας για αποτοξίνωση του σώματος.

 

Αναβίωση της ποικιλίας

Μέχρι το 2003, οι άσπρες φράουλες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί σε όλο τον κόσμο και πολύ λίγοι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξή τους, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος γι’αυτές για τόσες πολλές δεκαετίες.

Σήμερα η παραγωγή αυτού του φρούτου είναι ακόμα πολύ μικρή, έτσι σε πολλά μέρη του κόσμου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Δεδομένων των δυσκολιών στην παραγωγή, στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω, εκείνοι που βρίσκουν άσπρες φράουλες πρέπει να πληρώσουν πολλά για μια μικρή μονάχα ποσότητα.

Αναμένεται ότι κατά τα επόμενα χρόνια, μόλις η ποικιλία έχει μεταφερθεί με επιτυχία σε καινούργια μέρη του κόσμου, η άσπρη φράουλα θα γίνει περισσότερο προσιτή στο μέσο καταναλωτή.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *