Απόφαση που δίνει το δικαίωμα στην εθνική τράπεζα να μην χρηματοδοτεί τις συντάξεις

Νέα τροπή παίρνει η κρίση με τις επικουρικές συντάξεις της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η τράπεζα έχει πλέον στη διάθεσή της και δικαστική απόφαση, που της επιτρέπει να συνεχίσει να μην χρηματοδοτεί τις συντάξεις.

Σήμερα απορρίφθηκε από δικαστή η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, που είχαν καταθέσει τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων της τράπεζας, ζητώντας να υποχρεωθεί η Εθνική να χρηματοδοτεί το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της τράπεζας, τον Ιανουάριο.

 Σημειωτέον ότι, ήδη, οι συνταξιούχοι έμειναν απλήρωτοι για τον Νοέμβριο, μετά την απόφαση των μελών διοίκησης του ΛΕΠΕΤΕ, οι οποίοι έχουν διορισθεί από την Εθνική, να μπλοκάρουν το αίτημα προς την τράπεζα για παροχή νέας χρηματοδότησης.

Μετά τη σημερινή δυσμενή δικαστική εξέλιξη, βέβαιο είναι ότι οι συνταξιούχοι θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς τις επικουρικές, που αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς τις συντάξεις τους, αν απορριφθεί, τον Ιανουάριο, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Εθνικής.

Συνεχίζεται η κόντρα

Τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειές τους και, ειδικότερα, αν θα επιλέξουν δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων, με απεργίες και συγκεντρώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση Φραγκιαδάκη εμμένει στις αρχικές της θέσεις, δηλαδή προτείνει στους εργαζομένους και συνταξιούχους τη μεταφορά των επικουρικών συντάξεων στο ενιαίο επικουρικό ταμείο, με μια καταβολή από πλευράς Εθνικής, που θα περιορίσει τις περικοπές των συντάξεων.

Η διοίκηση της τράπεζας υπογραμμίζει ότι οι εποπτικές αρχές δεν επιτρέπουν να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ, που έχει κόστος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως..

Ο υφυπουργός Εργασίας, Ανδρέας Πετρόπουλος, έχει καλέσει τη διοίκηση της Εθνικής να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με εργαζομένους και συνταξιούχους μέχρι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *