Αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Εύβοια

Στην Γορτυνία όπως και στην Βόρεια Εύβοια έχουν ξεσπάσει αναζωπυρώσεις. Δύο πυροσβέστες υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα. Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Αλεποχώρι

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη με τις αναζωπυρώσεις που ξέσπασαν στην Γορτυνία στο μέτωπο της Αρκαδίας από την φωτιά που μεταδόθηκε από την Ηλεία.

σχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν ώστε να σταματήσουν την επέκτασή της πυρκαγιάς πριν λάβει διαστάσεις και γίνει απειλητική για κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Δύο άντρες της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα.

Στις περιοχές αυτές δόθηκε από χθες το μεσημέρι εντολή για εκκενώσεις σε 20 οικισμούς και έχουν καταφτάσει ενισχύσεις.

Οι εκκενώσεις είναι στους οικισμούς: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

Στον οικισμό Βιολέτα στο Αλεποχώρι, όπου ξέσπασε σε οικοπεδικούς χώρους φωτιά, ήδη η Πυροσβεστική κατάφερε να την οριοθετήσει και δεν έχει κίνδυνο επέκτασης.

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν πλέον 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με το Beriev-200.

Το πρωί έγινε ρίψη νερού από το πρώτο θηριώδες Ilyushin il-76 των 42 τόνων που ήρθε ως βοήθεια από την Ρωσία, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν ρίψεις και από τα δύο Ilyushin, αφού θα έχει έρθει και το δεύτερο.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι για την Ηλεία υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και εδώ και ημέρες βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και Αμαλιάδας, που διερευνούν τις συνθήκες και αξιολογούν πληροφορίες.

Στο άλλο μέτωπο της Αρκαδίας που πέρασε από την Μεσσηνία, στο Ίσαρη, εκεί υπάρχει καλύτερη εικόνα και η φωτιά έχει μαζευτεί.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Μάνη

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χωρίς όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια σημαντική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Μάλιστα, στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν άμεσα μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες με περίπου 25 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.

Επίσης το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.

Καπνός και διάσπαρτες μικροεστίες στην Εύβοια

Αναζωπυρώσεις έχουν ξεσπάσει και σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου της Βόρειας Εύβοιας. Σημαντικές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες προς το Ασμήνιο όπου προληπτικά δόθηκε και εντολή εκκένωσης, όπως και στους Καματριάδες, την Γαλατσώνα και την Αβγαριά.

Από το απόγευμα και μετά χθες, υπενθυμίζεται πως δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά. Ακόμα καλύτερη εικόνα έχει το νότιο μέτωπο σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι.

Επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών από Σουηδία καθώς και 12 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων από Σερβία, 2 ελικοπτέρων από Ελβετία και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *