Τελετουργική συμπεριφορά σε χιμπατζή κατέγραψαν ερευνητές

Επιστήμονες κατέγραψαν χιμπατζήδες να επιδίδονται σε μια περίεργη μορφή τελετουργίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί πως σχετίζεται με την πίστη τους σε κάτι ανώτερο, δηλαδή να πλησιάζει σε αυτό που αποκαλούμε θρησκευτική πίστη.

 

Συγκεκριμένα, χιμπατζήδες στη Δυτική Αφρική παρατηρήθηκε πως χτυπούν και πετούν πέτρες σε δέντρα και στη συνέχεια της βάζουν μέσα στις κουφάλες των δέντρων σχηματίζοντας μεγάλες σωρούς. Αυτές οι πέτρες όμως δεν φαίνεται εξυπηρετούν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό και εκτιμάται πως αυτή η συμπεριφορά των χιμπατζήδων μπορεί να αποτελεί μια πρώιμη μορφή τελετουργικής συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρει ο Ιndependent, η ανακάλυψη αυτή ίσως να βοηθήσει του επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις απαρχές των ανθρώπινων θρησκειών και τελετουργιών αλλά και να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για το πως εξελίχθηκαν αυτές οι δραστηριότητες μέσα στο χρόνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αυτές τις συμπεριφορές, καταγράφοντας τις δραστηριότητες των χιμπατζήδων με κάμερες που είχαν τοποθετήσει στο φυσικό περιβάλλον των ζώων. Τους είδαν να φτιάχνουν σωρούς από πέτρες, παρόμοιες με αυτές που έχουν εντοπίσει και στο παρελθόν πολλοί επιστήμονες και έχουν αποδοθεί σε ανθρώπους.

Τόσο οι χιμπατζήδες όσο και άλλα πιθηκοειδή είναι γνωστό πως χρησιμοποιούν πέτρες αλλά και άλλα υλικά ως εργαλεία. Αυτή η χρήση όμως που φαίνεται τώρα να επιφυλάσσουν για τις πέτρες δεν εξυπηρετεί κάποιον λειτουργικό σκοπό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους «…είναι η πρώτη καταγραφή τέτοιας επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς από χιμπατζήδες, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν τις πέτρες ως εργαλείο για να εξασφαλίσουν την τροφή τους».

Σημειώνεται πως οι πρόγονοί μας δημιουργούσαν επίσης τέτοιου είδους κατασκευές και είχαν διάφορους συμβολισμούς ενώ κυρίως σχετίζονταν με ταφικά έθιμα και ιερούς βωμούς. Οι δε ιθαγενείς της Δυτικής Αφρικής, συνήθιζαν επίσης να συλλέγουν πέτρες και να τις τοποθετούν μέσα σε «ιερά» δέντρα, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που το κάνουν και οι χιμπατζήδες, όπως παρατηρεί ένας εκ των ερευνητών.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *