Χειροκίνητο ασανσέρ που δουλεύει χωρίς ρεύμα

Ένα καινοτόμο ασανσέρ που λειτουργεί χωρίς ρεύμα αλλά με μερικές απλές κινήσεις του χρήστη του δημιούργησε μια ομάδα σχεδιαστών από το Εργαστήριο Rombout Frieling με έδρα στην Αϊντχόφεν, στην Ολλανδία.

Το VertiWalk, όπως ονομάζεται ο χειροκίνητος ανελκυστήρας μικρού μεγέθους, έρχεται να αντικαταστήσει τις κουραστικές σκάλες. Το επαναστατικό ασανσέρ αποτελείται από ένα κάθισμα ενός ατόμου, ένα σύστημα με τροχαλίεςκαι σχοινιά και δύο κολώνες (δεξιά και αριστερά).

 

Ανέλκυση με μοχλό το σώμα

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί, η χρήση του χειροκίνητου συστήματος ανέλκυσης είναι απλή: ο χρήστης κάθεται στη θέση, ανεβάζει τα πόδια του στο ειδικό υποπόδιο και τοποθετεί τα χέρια του στις κολώνες. Σπρώχνοντας τα πόδια του ενεργοποιεί τον μηχανισμό – ο οποίος κρατάει το σωματικό του βάρος – ενώ με τα χέρια του οδηγεί τον εαυτό του προς τα επάνω ή προς τα κάτω αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα, η χρήση του VertiWalk απαιτεί μόλις το 10% της ενέργειας που χρειάζεται για το ανέβασμα από τις σκάλες.

Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, περί τα δύο δισεκατομμύρια άτομα πρόκειται να μετοικίσουν στα αστικά κέντρα, γεγονός που αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές των κατοικιών στα ύψη. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ολλανδική ομάδα σημαίνει ότι οι μικροί χώροι θα πρέπει να εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Διαβάστε επίσης: Ασανσέρ κινείται κάθετα και οριζόντια!

«Τα ψηλά κτίρια με τις ατελείωτες σκάλες αποτελούν πονοκέφαλο, ιδιαίτερα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» αναφέρει το Εργαστήριο Rombout Frieling στην ιστοσελίδα του. «Οι ανελκυστήρες πολλές φορές συνοδεύονται από περίπλοκα και ακριβά συστήματα, τα οποία είναι αρκετά ενεργοβόρα».

«Πέρα από μια έξυπνη λύση για τα άτομα που αδυνατούν να φτάσουν στον όροφο που επιθυμούν από τις σκάλες, το VertiWalk προσφέρει νέες δυνατότητες στον τομέα της αστικής αρχιτεκτονικής», όπου ο χώρος είναι πολύτιμος.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *