Μπαταρία με βάση το χαρτί που τροφοδοτείται από σάλιο

Ερευνητές του πανεπιστημίου Μπίνγκαμτον στη Νέα Υόρκη ανέπτυξαν μια μικρή μπαταρία με βάση το χαρτί που παράγει ενέργεια όταν αναμειγνύεται με μια σταγόνα σάλιου. Οι μπαταρίες, οι οποίες λειτουργούν ως μικροσκοπικές κυψέλες καυσίμου, είναι φθηνές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπου η παροχή ενέργειας είναι δύσκολη, βελτιώνοντας επίσης την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

 Ο επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών Σεοκέν Τσόι πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια αναπτύσσοντας πηγές μικρο-ενέργειας με απώτερο στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις σε περιοχές που πλήττονται από τη φτώχεια. 
«Η παραγωγή μικρο-ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται ειδικά για διαγνωστικές εφαρμογές σε αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Τσόι. «Συνήθως, αυτές οι εφαρμογές απαιτούν μόνο μερικές δεκάδες μικροκυματικής ισχύος για αρκετά λεπτά, αλλά οι εμπορικές μπαταρίες ή άλλες τεχνολογίες συγκομιδής ενέργειας είναι πολύ ακριβές και υπερβολικά εξειδικευμένες, ενώ υπάρχουν επίσης ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Οι μπαταρίες περιέχουν λυοφιλιωμένα (κρυοξηραμένα) εξωλεκτρογόνα κύτταρα που παράγουν ενέργεια όταν σε αυτά προστίθεται σάλιο. Με μία μόνο σταγόνα σάλιου, οι μπαταρίες χαρτιού μπορούν να παράγουν αρκετή ισχύ για βιολογικούς αισθητήρες χαμηλής ισχύος μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Ένα πλεονέκτημα της λυοφιλοποίησης των κυττάρων είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη χρήση τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποθηκευτούν σε ιατρικές κλινικές σε όλο τον κόσμο. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το απαιτούμενο βιολογικό υγρό, δηλαδή το σάλιο, είναι διαθέσιμο παντού, όπως είναι λογικό.

Προς το παρόν, η μπαταρία μπορεί να παράγει μόνο μερικά μικροβάτ ισχύος ανά τετραγωνικό εκατοστό. Ωστόσο, η ομάδα του Τσόι εργάζεται για την ενίσχυση της παραγωγής ισχύος και της ανθεκτικότητας.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *