Τσίπρας: Έχουμε πολλά κόμματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Κίτρινη κάρτα» στους συνέδρους από τον πρωθυπουργό, με αυτοκριτική για τις τάσεις εντός της παράταξης – Μίλησε για συστηματική υπονόμευση αποφάσεων που λαμβάνονταν κεντρικά – Είπε ότι δεν υλοποιήθηκε το άνοιγμα στην κοινωνία – «Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση» – «Οι υπουργικές θέσεις δεν είναι μόνιμες» – «Το Grexit ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε – Θα ήταν στρατηγική ήττα της Αριστεράς» – «Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τη λιτότητα»

Κριτική -και αυτοκριτική- για την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια στο εσωτερικό του κόμματος άσκησε κατά την ομιλία του στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας ότι είπε για δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε «ως πολλά κόμματα μέσα ένα κόμμα, μέχρι την αποχώρηση των συντρόφων. «Καταφέραμε η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων» πρόσθεσε και έκανε λόγο για συστηματική υπονόμευση αποφάσεων που λαμβάνονταν κεντρικά.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του.

Επιπλέον, έστειλε μήνυμα «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» (σ.σ. προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό).

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος, προτείνοντας τη σύσταση μίας επιτροπής δεοντολογίας.

Τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουρηγός χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ως «θρίαμβο». Ήταν, όπως είπε, «η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας».

Καταχειροκροτούμενος, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα και υποστήριξε ότι «από τις μάχες που δώσαμε, βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι».

Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο συνέδριο αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, με το κόμμα αυτό να βρίσκεται στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αριστερά αναλαμβάνει το ιστορικό καθήκον να βγάλει τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές που θα οικοδομούν σε ορίζοντα πενταετίας μια χώρα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, επέμεινε ότι πρέπει να σταλεί «καθαρό μήνυμα ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο να νικήσουμε».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *