Τσιπάκι που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο για επαναφορά της μνήμης προσεχώς..

 

Ελπίδες ότι μπορούν να αποκτήσουν νέες αναμνήσεις δίνει στους πάσχοντες από άνοια ή εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίοι αδυνατούν να θυμηθούν το πρόσφατο παρελθόν, ένας ειδικός «μεταφραστής» που τοποθετείται στον εγκέφαλο.

Πρόκειται για ένα προηγμένο εμφύτευμα, το οποίο είναι το πρώτο στον κόσμο που επιτρέπει στον άρρωστο εγκέφαλο να κωδικοποιεί τις πρόσφατες αναμνήσεις ώστε να μπορεί να τις διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Η όλη έρευνα παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο 37ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μηχανικής στην Ιατρική & τη Βιολογία (EMBC 2015), που διεξήχθη στο Μιλάνο.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Μηχανικής Viterbi του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας (USC) και το κέντρο Wake Forest Baptist Medical Center που βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη αυτή, έχουν ήδη αρχίσει δοκιμές του εμφυτεύματος σε ανθρώπους, αφού τα πειράματα στα ζώα ήταν πολύ επιτυχημένα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Θίοντορ Μπέργκερ, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο USC, όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει ένα ερέθισμα, δημιουργεί την ανάμνησή του με τη μορφή ενός πολύπλοκου ηλεκτρικού μηνύματος, το οποίο διέρχεται από πολλαπλές περιοχές του ιπποκάμπου – του κέντρου μνήμης του εγκεφάλου.Σε κάθε περιοχή, το ηλεκτρικό μήνυμα κωδικοποιείται έως ότου φτάσει στην τελευταία, όπου θα αποθηκευθεί ως μακροχρόνια ανάμνηση.

Αν υπάρχει βλάβη σε οποιαδήποτε ενδιάμεση περιοχή, η όλη διαδικασία θα εμποδιστεί και δεν θα σχηματιστεί μακροχρόνια ανάμνηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πάσχοντες από βλάβες στον ιππόκαμπο, όπως οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, θυμούνται τα γεγονότα του μακρινού παρελθόντος (είναι ήδη αποθηκευμένα ως μακροχρόνιες αναμνήσεις) αλλά όχι του πρόσφατου.

Ο δρ Μπέργκερ και οι συνεργάτες του βρήκαν τρόπο να μιμούνται με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο «μεταφράζεται» η ανάμνηση καθώς περνάει από περιοχή σε περιοχή του ιπποκάμπου για να μετατραπεί από βραχυχρόνια μνήμη σε μακροχρόνια.

Το κλειδί είναι ένας ειδικός αλγόριθμος που τοποθετήθηκε στο εμφύτευμά τους και επιτρέπει στα ηλεκτρικά μηνύματα του εγκεφάλου να παρακάμπτουν το κατεστραμμένο τμήμα του ιππόκαμπου και να μεταδίδονται «μεταφρασμένα» (δηλαδή εκ νέου κωδικοποιημένα) στο επόμενο, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία της κωδικοποίησης.

Η αυτόματη «μετάφραση» κατέστη εφικτή χάρη σε εκατοντάδες δοκιμές σε εννέα πάσχοντες από επιληψία, οι οποίοι επέτρεψαν στους ερευνητές να καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους σε κάθε τι που έκαναν.

Έπειτα από αλλεπάλληλες καταγραφές, ο αλγόριθμος έφτασε στο σημείο να προβλέπει με ακρίβεια 90% πως θα μεταφραστεί ένα ηλεκτρικό μήνυμα σε κάθε στάδιο της αποκωδικοποίησής του.

Πηγή: Τα Νέα

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *