Η σχέσεις και η συνεργασία του ΚΚΕ εσωτερικού με το καθεστώς του Τσαουσέσκου

Στην Φωτογραφία βλέπουμε τον Μανώλη Γλέζο να κοιτάει με θαυμασμό και σεβασμό τον Νικολάε Τσαουσέσκου.Στην μέση είναι ο Ηλίας Ηλιού.

Οι πολύ καλες σχέσεις του ΚΚΕ εσωτερικού με τον μακελάρη του Ρουμανικού λαού Νικολάε Τσαουσέσκου είναι ένα γεγονός πού εκπλήσει όσους δεν το ξέρουν.Το καθεστώς Τσαουσέσκου βοηθούσε στέλνοντας δωρεάν χαρτί για της ανάγκες της ςφημερίδας ΑΥΓΗ

Από κείμενο του Βασίλη Κωτούλα στην εφημερίδα «Εποχή» της ΑΚΟΑ, συνιστώσας του Σύριζα: «Το ΚΚΕ εσ. είχε οικονομική βοήθεια από εράνους που κάνανε εκεί οι σύντροφοί μας και ο Τσαουσέσκου βοήθησε την «Αυγή» με χαρτί που προσφέρθηκε με μεγάλη έκπτωση. Αυτό σε τίποτα δεν περιόριζε την αυτονομία του ΚΚΕ εσ.»

Από άρθρο του Η. Κανέλλη στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 13 Οκτωβρίου 2015: «Μετά την διάσπαση του ΚΚΕ, το γραφείο Εσωτερικού, μετέπειτα ΚΚΕ εσωτερικού, έκοψε κάθε σχέση με όλες τις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πλην της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου – από την οποία προμηθευόταν τζάμπα χαρτί για την κομματική εφημερίδα και με την οποία είχε, εκτός των άλλων, και πολιτιστικές ανταλλαγές: έστελνε νεολαίους του κόμματος για σπουδές στο Βουκουρέστι και στην Τιμοσοάρα»

Από συνέντευξη του Γρηγόρη Φαράκου σχετικά με την 12η Ολομέλεια στο Βουκουρέστι: «Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη στην Ελλάδα γνώριζαν, σε μεγάλο βαθμό, τις διεργασίες αυτές, που είχαν ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια. Πολλοί που, για κάποιο δικό τους λόγο ή με υπόδειξη της ηγεσίας, ταξίδευαν στο εξωτερικό συναντιόνταν με μέλη ή εκπροσώπους του Πολιτικού Γραφείου και ενημερώνονταν για όλες ή τις περισσότερες από τις εξελίξεις που συντελούνταν στους κόλπους της ηγεσίας.»

Συνάντηση ΚΚΕ εσ. και ΚΚ Ρουμανίας. Πρώτος αριστερά ο Νικολάε Τσαουσέσκου. Πρώτος δεξιά ο Μπάμπης Δρακόπουλος.Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εσωτερικού

Σχέσεις του ΚΚΕ εσ. με τον Σύριζα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Εσωτερικού (ΚΚΕ εσωτ.) υπήρξε ελληνικό πολιτικό κόμμα της Αριστεράς, που προήλθε από τη διάσπαση του ενιαίου ΚΚΕ μετά το Φεβρουάριο του 1968 και την 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ που συνήλθε στη Βουδαπέστη. Στο 4ο Συνέδριό του, το Μάιο του 1986, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός νέου φορέα της αριστεράς και μερικούς μήνες μετά το κόμμα διασπάστηκε. Έτσι προέκυψαν η «Ελληνική Αριστερά» (Ε.ΑΡ.), που συγκέντρωσε την πλειοψηφία, και το ΚΚΕ εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά. Στις βουλευτικές εκλογές του 1989 η Ε.ΑΡ. συμμετείχε στον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου», δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τεσσαρακονταετής διαμάχη γύρω από την τύχη του διχοτομημένου αρχείου του ΚΚΕ έρχεται στην επιφάνεια με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου των κκ. Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη σχετικά με τις απίστευτες διαδρομές και εμπλοκές που είχε το τμήμα εκείνο του αρχείου που απέσπασε το 1968, μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ (12η Ολομέλεια), η αποκαλούμενη «αναθεωρητική ομάδα». Πρόκειται για την πλευρά των Δ. Παρτσαλίδη, Ζ. Ζωγράφου και Π. Δημητρίου, των τριών μελών του Πολιτικού Γραφείου που διαγράφηκαν κατά τη 12η Ολομέλεια, οι οποίοι με όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τούς ακολούθησαν συγκρότησαν έναν χρόνο αργότερα το ΚΚΕ εσωτερικού. Από τα πρώτα θύματα της διάσπασης, σε πρακτικό επίπεδο, ήταν το σημαντικό κομματικό αρχείο, το οποίο βρισκόταν στην πόλη Sibiou, 282 χιλιόμετρα βορειοδυτικώς του Βουκουρεστίου, πρωτεύουσας της σοσιαλιστικής τότε Ρουμανίας, όπου ήταν η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του διωγμένου- μετά την ήττα του εμφυλίου πολέμου- ΚΚΕ. Το καθεστώς Τσαουσέσκου με τη «φιλοξενία» που επεφύλαξε στο «αδελφό» κόμμα κατέστη μοιραίο για τους σοβιετόφιλους έλληνες κομμουνιστές, οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι από ρουμανικής πλευράς παρείχετο πλήρης κάλυψη- αν όχι συγκεκαλυμμένη συνέργεια- στην κινηματογραφικού τύπου «απαλλοτρίωση» σημαντικού μέρους του κομματικού αρχείου.
Λάμπρος Σταυρόπουλος, “Ο Εμφύλιος Πόλεμος για τα αρχεία του ΚΚΕ”, “Το Βήμα”

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *