Τραγωδία με ελικόπτερο που συνετρίβη στην Κίναρο

 

 

Δύο πιλότοι και ένας μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου. Λίγο μετά τις 11, στην πλαγιά απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου, σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου, βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών και ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο. Πρόκειται για τους Κωνστανίνο Πανανά και Ελευθέριο Ευαγγέλου ενώ ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης παραμένει αγνοούμενος.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, μετέβη με ελικόπτερο στην περιοχή συντριβής του ελικοπτέρου του ΠΝ στη νήσο Κίναρο. Παρακολούθησαν την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του τρίτου από τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή. Ακολούθως επισκέφθηκαν τη Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση και επέστρεψαν στην Αθήνα. Ειδική επιτροπή έχει συσταθεί μάλιστα για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.

Το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212ASW/EW, με το τριμελές πλήρωμα, μετείχε σε βραδινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του σεναρίου άσκησης «Αστραπή 2/16». Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, 36 ετών, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετων και ο ναυτίλος, ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών. Και οι τρεις ήταν παντρεμένοι και όλοι εκτός του Τουλίτση είχαν παιδιά. Ο Αναστάσιος Τουλίτσης ήταν πολύ έμπειρος χειριστής με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης στα συγκεκριμένα ελικόπτερα στο ενεργητικό του.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, με αποστολή τον εντοπισμό στόχων επιφανείας στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου. Το ίχνος του χάθηκε λίγο αργότερα.

Τουρκική ΝΟΤΑΜ

 Στις 04:05 εκδόθηκε ελληνική ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Αμέσως μετά, κατά την συνήθη πρακτική της, η Αγκυρα εξέδωσε την δική της ΝΟΤΑΜ (Α0701/16), ζητώντας να αναφέρεται στις τουρκικές αρχές οποιοσδήποτε κινείται στην περιοχή. Η Κίναρος ανήκει σε μία συστάδα ακατοίκητων νησιών τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι δεν εμπίπτουν στην ελληνική κυριαρχία και κάθε φορά που τείθεται θέμα έρευνας και διάσωσης σε αυτά, εκδίδει σχετική ΝΟΤΑΜ. Με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν το πρωί οι τουρκικές αρχές περιγράφουν ως παράνομη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές στην περιοχή. Η Αθήνα απάντησε με νέα δική της ΝΟΤΑΜ με την οποία τονιζόταν ότι οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν εντός των επιχειρησιακών ορίων έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.

Ερευνες στον βυθό

 Στην περιοχή έσπευσαν πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερα Aegean Hawk και Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης SUPER PUMA και Σικόρσκι της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μέσω θερμικής κάμερας εντόπισαν το πρώτο θερμικό ίχνος στις 04:40, σε βραχώδες σημείο της Κινάρου.

Στις 07:01 βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμια πάνω σε βράχο της Κινάρου κι όπως φάινεται, το ελικόπτερο συνετρίβη στον βράχο και το κόκπιτ έπεσε στην θάλασσα. Στις έρευνες μετέχουν η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς, τμήμα της ΕΜΑΚ και άνδρες των ΟΥΚ, οι οποίοι αναζητούν τα συντρίμια στον βυθό. Το βάθος στην περιοχή είναι μεταξυ 50 και 100 μέτρων και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, καθώς φυσούν δυνατοί δυτικοί άνεμοι.

Τις έρευνες συντονίζει ο υπαρχηγός του Στόλου υποναύαρχος Ιωάννης Κορακάκης, από την φρεγάτα “Σπέτσαι”. Επί τόπου βρίσκονται επίσης οι φρεγάτες “Υδρα”, “Ελλη”, “Αδρίας”, “Νικηφόρος Φωκάς” και η πυραυλάκατος “Γρηγορόπουλος”.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 390 ποδιών «Δεν ακούστηκε τίποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Ο δε καιρός ήταν φυσιολογικός (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *