Τα Μεμέτια κάνουν πάρτυ πάνω από τα Ιμια!

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, καθώς αυτή τη φορά ένα τουρκικό πολεμικό ελικόπτερο AB-412 πραγματοποίησε, στις 07:59, υπέρπτηση στα 30 μέτρα (100 πόδια) πάνω από τα Ιμια.

Στη συνέχεια βγήκε από το FIR Αθηνών, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη υπερπτήση σε ύψος 300 ποδιών.

Δεν αποκλείεται η υπέρπτηση να σημειώθηκε ακριβώς επειδή στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα στην Καλόλιμνο, διεξαγόταν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινο πλοιάριο που βυθίστηκε στην Καλόλιμνο. Η επιχείρηση συντονιζόταν από την ελληνική πλευρά.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν από το πρωί την ύπαρξη τριών περιστατικών με 113 πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή των Διδύμων, Μούγλας, Αλικαρνασσού, Τουργκούτρεΐς , Φετχιγέ και Ιμίων, όπου «επιχειρούν και διεξάγουν ελέγχους» μονάδες της Νότιας Διοίκησης της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση των τουρκικών αρχών για το ναυάγιο στην Καλόλιμνο, όπου έστειλε διασωστικά μέσα και η τουρκική πλευρά.

Άγκυρα: «Απαγορεύονται οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο»

Νωρίτερα, με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 5», που πραγματοποιείται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως τις 4 Νοεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις στρατιωτικές μας αρχές, ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν μια αμφίβια επιθετική άσκηση στο νησί της Ρόδου», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο ανακοινωθέν του.

«Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στην Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατιωτικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αναφέρει.

Στην ίδια ανακοίνωση, η Άγκυρα επισημαίνει πως έχει ήδη προειδοποιήσει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα επί του θέματος και υπενθυμίζει την ανάγκη «να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».

Ολοκληρώνοντας, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες «να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και συμβουλεύει τρίτες χώρες «να μην συνδράμουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *