Στην τελική ευθεία η κυβέρνηση για το Eurogroup

 

 

Συσκέψεις επί συσκέψεων ξεκινούν από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζεται για το Eurogroup της 9ης Μαΐου και τον προσδιορισμό της λειτουργίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για τα επιπλέον μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ. Κομβικής σημασίας θα είναι η συνάντηση που αναμένεται να συγκαλέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, παρουσία και των επικεφαλής των τριών θεσμών προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Στόχος της Αθήνας θα είναι όλες τις επόμενες ημέρες να αυξήσει την επιρροή της στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έτσι ώστε η πίεση προς το Ταμείο να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το γεγονός πως μέχρι τώρα δεν έχει διαφανεί καμία προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα έχουν ρίξει ήδη τον πήχη των προσδοκιών για μια σύντομη λύση και όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 ενδεχομένως όλα να παραπεμφθούν στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η τρίμηνη αξιολόγηση που επιμένει να θέλει το Ταμείο, η μη ανάμειξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στα μέτρα που θα προβλέπονται, η μη αποδοχή των στοιχείων της Eurostat, οι περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο είναι το «χάσμα» που υπάρχει αυτή τη στιγμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα και το ενδεχόμενο μιας «ενδιάμεσης» πρότασης για ψήφιση ορισμένων μέτρων και απλή εξειδίκευση των υπόλοιπων είναι κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συζητά το οικονομικό επιτελείο.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, πάντως αν η ελληνική πλευρά επιχειρήσει να εξισορροπήσει τις όποιες υποχωρήσεις κάνει με το θέμα του χρέους ζητώντας από τη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου κάτι συγκεκριμένο.

Η ανακοίνωση των εκτιμήσεων της Eurostat για το 2016 και το 2017 αναμένεται να είναι ένα επιπλέον «όπλο» στην φαρέτρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής πλευράς.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και παρακολουθούν με προβληματισμό και αγωνία όλες τις εξελίξεις, εξακολουθούν να εκφράζουν αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στο μήνα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *