Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σουηδίας-Τουρκίας

 

 

Την εντονότατη αντίδραση της Τουρκίας και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκάλεσαν οι δηλώσεις της ομολόγου του από τη Σουηδία, Μάργκοτ Γουόλστρομ, η οποία άσκησε κριτική στην Άγκυρα για το ενδεχόμενο να «κατεβάσει» το όριο της ενηλικίωσης στα 15 έτη. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ καταδίκασε χθες μια απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο τάχθηκε τον Ιούλιο υπέρ της απόσυρσης ενός άρθρου του ποινικού κώδικα που χαρακτηρίζει «σεξουαλική κακοποίηση» κάθε σεξουαλική πράξη με παιδιά κάτω των 15 ετών.

«Η τουρκική απόφαση να επιτρέψει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των 15 ετών θα πρέπει να αναστραφεί. Τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη, όχι μικρότερη, προστασία απέναντι στη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο Tουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας. Με τη σειρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» ένας «υπουργός Εξωτερικών να αναρτά ένα τέτοιο tweet στη βάση λανθασμένων πληροφοριών ή θεωρητικών υποθέσεων».

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το tweet της υπουργού η οποία, είπε, υποτίθεται πως ενεργεί «με υπεύθυνο τρόπο». Ανακοίνωσε πως ο Σουηδός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο του.

«Μια υπουργός δεν πρέπει να προφέρει τέτοια ψέματα» πρόσθεσε. «Ναι στην κριτική, αλλά αυτό είναι συκοφαντία, ψέματα» είπε, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και πως το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *