Για να βγει ο προϋπολογισμός χρειάζονται 19 και κάτι δισεκατομμύρια ευρώ εσόδων το τελευταίο τρίμηνο. Τα μαντάτα του Σεπτέμβρη, όταν σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού η υστέρηση εσόδων ήταν κοντά στα 5 δισ. ευρώ, δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι παραπάνω από δύσκολα έως το τέλος του έτους.
Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έπιασε ταβάνι και όσους φόρους και να βάζουν οι κυβερνώντες δύσκολα θα πιάνονται οι στόχοι. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που δείχνουν αύξηση των απλήρωτων φόρων προς την εφορία κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα. Για την ακρίβεια, 1,469 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι σε ένα μήνα, ποσό ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι τους τελευταίους μήνες η αύξηση ήταν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ ή λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, πριν την ενεργοποίηση της ρύθμισης των εκατό δόσεων.
Τον Σεπτέμβρη όμως το κοντέρ έδειξε 1,469 δισ. ευρώ. Τόσο αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία από τον Αύγουστο στο Σεπτέμβρη και από τις αρχές του έτους σκαρφάλωσαν στα 8,392 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα 72 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του έτους, ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το σκηνικό, είναι πολλαπλάσια προβληματικό για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως για την κοινωνική συνοχή, η σχεδιαζόμενη νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Ξεκινώντας από τα «standard» που προβλέπονται στο Μνημόνιο, όπως η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια ή η αύξηση του φόρου στους αγρότες.
Στη συνέχεια βλέπουμε. Διότι υπάρχουν σχεδιασμοί για μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπως συχνά πυκνά αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά θα προκαλούσε έκπληξη στον ανώτατο βαθμό αν η οποιαδήποτε παρέμβαση σε όποιο σκέλος της φορολογίας είχε –για να μην πούμε αρνητικό- ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όποιος φόρος και αν πειραχτεί τους επόμενους μήνες, θα είναι για να δώσει περισσότερα έσοδα στο κράτος. Και περισσότερα ληξιπρόθεσμα στον «κουβά» της εφορίας.
financialbox.gr