Πρώτη επιτυχημένη πτήση του ηλιακού drone Aquila για Ίντερνετ παντού

 

 

H μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός drone τροφοδοτούμενου με ηλιακή ενέργεια. Χάρη στο Aquila, η Facebook Inc. και προσωπικά ο ιδρυτής της Μαρκ Ζούκερμπεργκ φιλοδοξεί να διευρύνει την πρόσβαση στο Ίντερνετ από τα πλέον απρόσιτα σημεία της γης. To πρώτο ηλιακό Aquila σηκώθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και πέταξε επί περισσότερο από μιάμιση ώρα στην περιοχή Γιούμα στην Αριζόνα.

Στόχος του Facebook είναι ένας στόλος Aquila ικανός για πτήσεις επί τρεις μήνες σε ύψος αρκετών χιλιάδων μέτρων (18+ χιλιάδες μέτρα ύψος), με τα drone να επικοινωνούν μεταξύ τους για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η πτήση του πρώτου Aquila θεωρήθηκε επιτυχής αφού ο επικεφαλής μηχανικός του Connectivity Lab της εταιρείας Γιαέλ Μαγκουάιαρ δήλωνε ότι αρχικά ήλπιζε ότι θα πετάξει μόνο επί 30 λεπτά, εντούτοις αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν τα ηλιακά drone αναλάβουν εργασία.

Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκε στις προκλήσεις αυτές: να σηκωθεί ένας ολόκληρος στόλος Aquila στον ουρανό, ικανός να πετάξει για πολύ περισσότερο σε ύψος 60 χιλιάδων ποδών ενώ παράλληλα κάθε drone θα αποτελεί έναν αξιόπιστο κόμβο που θα επιτρέπει την διαδικτυακή πρόσβαση με την επικοινωνία με σταθμούς εδάφους.

Η ομάδα του Μαγκουάιαρ φιλοδοξεί τώρα να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας πτήσης ηλιακών μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών, δηλαδή τις δύο εβδομάδες.

Η Facebook Inc. δεν είναι η μόνη που επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο σκοπό. Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet συνεχίζει τις δοκιμές παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ ανά τον πλανήτη με μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *