Επιστήμονες ανακάλυψαν το προϊστορικό γιγαντιαίο «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι»

Ένα προϊστορικό γιγαντιαίο σαρκοφάγο θηλαστικό ταυτοποίησε μία ομάδα παλαιοντολόγων, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε κόκκαλα που βρίσκονταν επί δεκαετίες καταχωνιασμένα στο αρχείο ενός μουσείου της Κένυας.

Το προϊστορικό αυτό θηρίο πρόκειται για έναν γιγαντόσωμο θηρευτή, που κυριαρχούσε στην ανατολική Αφρική πριν από περίπου είκοσι εκατομμύρια χρόνια. Το όνομα του είναι “Simbakubwa kutokaafrika”, το οποίο στα σουαχίλι σημαίνει «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι».

Εντούτοις, το ζώο δεν αποτελεί μακρινό συγγενή του σημερινού λιονταριού και των αιλουροειδών, αλλά άνηκε στην εξαφανισμένη ομάδα θηλαστικών των υαινόδοντων, η οποία έμοιαζε εμφανισιακά με τις ύαινες, χωρίς ωστόσο να έχει άμεση σύνδεση με αυτές. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μάθιου Μπορτς, το «μεγάλο αφρικανικό λιοντάρι» ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από το σημερινό λιοντάρι και πιθανώς πιο μεγάλο και από την πολική αρκούδα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό National Geographic, ο επιστήμονας πραγματοποιούσε έρευνα στο Εθνικό Μουσείο του Ναϊρόμπι, όταν ζήτησε να δει το περιεχόμενο μίας συλλογής με το όνομα «ύαινες», στην οποία τελικώς εντόπισε τα προϊστορικά αυτά οστά.

Το σαγόνι του θηρίου, τα δόντια του και άλλα κόκκαλα από τον σκελετό του είχαν τοποθετηθεί εκεί, λίγο μετά την ανακάλυψη τους στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στη δυτική Κένυα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *