Πληρωμένα trolls από τον Πούτιν για την προπαγάνδα του διαδικτύου

Η Μόσχα διευθύνει μία στρατιά από trolls με σκοπό να προωθούνται οι θέσεις της Ρωσίας στο διαδίκτυο και να αντικρούονται επιχειρήματα και ρεπορτάζ αντίστοιχων ομάδων από την Δύση.

Η Lyudmila Savchuk, πρώην υπάλληλος στο Πρακτορείο Έρευνας και Διαδικτύου της Ρωσίας, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πληρώνονταν για να λάβουν μέρος στην προπαγάνδα του Κρεμλίνο και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η 34χρονη Savchuk που διευθύνει μία ρωσική οργάνωση κατά της κυβερνητικής προπαγάνδας, είχε καταφέρει να εισχωρήσει στα άδυτα του βασιλείου των trolls και να τα κάνει να εμφανίσουν το πραγματικό πρόσωπό τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNN η Δημοσιογράφος, δέχτηκε να δουλέψει σαν blogger στην μυστική οργάνωση των trolls της Μόσχας.

Επισήμως η ρωσική κυβέρνηση αρνείται τα πάντα, ενώ εκφράζει την αμφιβολία της ακόμα και για την ύπαρξη μίας τέτοιας κυβερνητικής, προπαγανδιστικής οργάνωσης.

“Αποδείξαμε ότι όχι μόνο υπήρχε το ρωσικό εργοστάσιο των trolls, αλλά και ότι παρήγαγε πληρωμένα σχόλια”, αναφέρει η Savchuk.

Με έδρα στην Αγία Πετρούπολη, το εργοστάσιο των trolls είναι στελεχωμένο με νέους ανθρώπους, πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι.

Οι στόχοι τους είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Obama, η Ευρώπη, η Ουκρανία, ενώ συνήθως υποστηρίζουν τον Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σόιγκου.

Οι περισσότεροι γράφουν ότι τους πουν να γράφουν. “Αν αύριο τους πουν να ‘λατρεύουν’ τον Ομπάμα και να ‘μισούν’ τον Πούτιν”, θα το κάνουν, λέει η Savchuk.

Τα trolls πληρώνονται σχεδόν 750 ευρώ το μήνα, ενώ η ίδια η Savchuk έδωσε την αμοιβή της σε φιλανθρωπίες.

Οι φήμες για την κρατική οργάνωση των trolls, ξεκίνησαν μετά την κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία, ενώ σε απάντηση και η Ουκρανία δημιούργησε αντίστοιχη υπηρεσία προπαγάνδας με τους διαδικτυακούς στρατιώτες να λαμβάνουν email με τις θέσεις που πρέπει να υποστηρίζουν και να αναλαμβάνουν δράση.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *